вредно за черния дроб

Важно е да знаем какво попада в графата „вредно за черния дроб“, защото този орган е натоварен с редица жизненоважни функции, от които зависи цялостното ни благосъстояние. Те включват пречистване на тялото от токсини, складиране на витамини и минерали, производство на жлъчен сок, необходим за обмяната на липиди и въглехидрати, синтез на протеини и др. Логично, когато нещо с чернодробната функция не е наред, изпитваме физически дискомфорт. Индикациите, които подсказват, че жизненоважния орган е увреден, са храносмилателните проблеми, силна умора, жълтеница и чести алергии. За да не застрашаваме здравето на черния дроб, е важно да внимаваме с ежедневните навици, които го увреждат. В статията споделяме 3 от тях.

Прекаляване със сладкото и мазното – вредно за черния дроб

Високото съдържание на прости въглехидрати и мазнини в ежедневното меню натоварва черния дроб. Захарта се съхранява в чернодробните клетки, но когато количествата са много по-високи от необходимото се наблюдава пренасищане и затрудняване на чернодробната функция. Ето защо е важно да внимаваме с консумацията на сладкиши, шоколади и тестени изделия от бяло брашно. Не бива да забравяме и сосовете като кетчуп, барбекю и др, които са с високо съдържание на захар, както и подсладените напитки. Тъй като черният дроб е изцяло отговорен и за преработването на мазнините, ви съветваме да внимавате с пържените и преработени храни, както и продуктите с високо съдържание на трансмазнини или животинска мазнина.

Злоупотреба с алкохола

Добре известен факт е, че алкохолът е лидер в списъка с „врагове“ на черния дроб, особено когато се употребява във високи количества. Допустимата норма е едно-две алкохолни питиета на ден за жени и до три спиртни напитки дневно за мъжете. Но е важно да отбележим, че алкохолът е хепатотоксичен по дефиниция, защото за разграждането му са необходими редица химични реакции, които натоварват чернодробните клетки. Хроничният алкохолизъм крие сериозна опасност от трайни, необратими увреждания на черния дроб като цироза.

Недоспиването също е вредно за черния дроб!

Липсата на сън е още един вреден навик, който се отразява неблагоприятно върху чернодробното здраве. При качествената нощна отмора този жизненоважен орган има достатъчно време да се възстанови, за да изпълнява оптимално функциите си. Но когато не отделяме необходимите 7-8 часа за сън, в тялото се натрупва оксидативен стрес. Възможна последица е неефективното метаболизиране на мазнините, което е предпоставка за затлъстяване, развитие на диабет и сърдечни болести.

Природен продукт, създаден с грижа за чернодробното здраве

За да се погрижим за здравето на черния дроб, на първо място е препоръчително да преустановим вредните навици. Към тази нелека задача, експертите препоръчват да се добави прием на изцяло природен хепатопротектор, който подпомага регенерацията и детоксикацията на черния дроб. Решението на пазара у нас е Хептен / Hepten®. Тайната на продукта се крие в екстракта от семената на Бял трън, представляващ 100 mg силимарин. При редовен прием активната съставка действа благоприятно върху функционирането на черния дроб, ускорява регенерацията на хепатоцитите и има жлъчкогонен ефект. Подобрява метаболизма и храносмилането, и спомага за пречистване от натрупаните токсини в тялото. Подходящо е да се приема при възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб. Дозировката е по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Натуралният състав е гаранция за високия профил на безопасност на продукта. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola
Сподели: