мазнини черен дроб

Консумацията на храни с високо съдържание на наситени мазнини влошава функцията на нашия черен дроб. Изследователите подозират, че това е предпоставка за евентуална поява на заболяване в бъдеще.

„Последиците от приема на наситени мазнини са подобни на тези при тежко метаболитно заболяване“. Това отбелязва един от авторите на проучването д-р Майкъл Родън, визирайки проблеми като мастна чернодробна болест (стеатоза) и цироза. „Нашето откритие показва най-ранните промени, които настъпват в чернодробния метаболизъм. Именно те провокират появата на стеатоза и цироза на фона на затлъстяване и диабет тип 2“, казва д-р Родън.

Учените още не знаят колко време след приема на наситени мазнини продължават да са налице метаболитните нарушения на черния дроб. Едно обаче е ясно – този вид мазнини са едни от най-лошите по отношение на чернодробното здраве.

Резултатите са публикувани в Journal of Clinical Investigation (JCI).

Проучването за връзката между наситени мазнини и черен дроб е проведено сред 14 души с нормално тегло и в добро здраве

За целите на изследването участниците са помолени да приемат плацебо или палмово масло в количество, съобразено с теглото им.

В доклада за проучването е посочено, че палмовото масло осигурява толкова наситени мазнини, колкото:

  • осем парчета пица „Пеперони“
  • чийзбургер в комбинация с порция пържени картофи

По думите на д-р Родън претоварването на организма с наситени мазнини кара черния дроб да произвежда 70% повече глюкоза от обикновено. Това на свой ред е предпоставка за повишаване нивото на кръвната захар с времето, което е рисков фактор за:

  • инсулинова резистентност (предшественик на диабет тип 2)

Д-р Роден съобщава също, че прекомерният прием на наситени мазнини принуждава чернодробните клетки (хепатоцитите) да работят по-усилено. Когато това се случва, те се стресират и рискът от развитие на чернодробни заболявания се увеличава.

Специалистът добавя още, че:

  • прекаляването с наситените мазнини е причина черният дроб да трупа мазнини, което допринася за появата на чернодробно омазняване

За щастие, здравето на нашия черен дроб може да се подобри със замяна на ненаситените мазнини с наситени и прием на…

Това е 100% природен продукт, който оказва благотворен ефект върху чернодробните функции. Активната съставка е стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Силимаринът на свой ред представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин).

Ефективността на продукта допълнително е усилена от високотехнологичната форма – Solucaps (течни капсули), благодарение на която:

  • силимаринът се усвоява цялостно и бързо от организма

Приемът се препоръчва при:

  • нарушени чернодробни функции
  • токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Наличен е в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: