добри храни за черния дроб

Подкрепата с добри храни за черния дроб е важна, тъй като този орган е естествената система за детоксикация на тялото. Черният дроб отговаря за изпълнението на редица жизненоважни функции, включително прочистване на организма от токсини, метаболизиране на полезни витамини и минерали, синтез на белтъчини и др. За да ги изпълнява, той трябва да функционира оптимално. Именно тук идва ролята на здравословното хранене. Снабдяването на организма с ключови хранителни вещества подпомага функцията на черния дроб. Ето кои си струва да включите в менюто още сега!

Червени боровинки

Червените боровинки са добър източник на антоцианини. Тези богати на антиоксиданти съединения придават характерния цвят на малките плодчета. Едно проучване, проведено сред 110 души с неалкохолна мастна чернодробна болест установява, че участниците, които са приемали капсули от червена боровинка всеки ден в продължение на шест месеца, са имали подобрения в липидния профил, инсулиновата резистентност и здравето на черния дроб в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Кафе и чай

За любителите на сутрешното кафе или чай имаме добра новина! Проучване установява, че пиенето на кафе може да помогне за намаляване на риска от трайно увреждане на черния дроб при хора с хронично чернодробно заболяване. Други изследвания пък показват, че зеленият чай може да помогне за понижаване на чернодробни ензими над нормата сред пациенти с неалкохолна стеатоза. Напитката се свързва и с по-нисък риск от злокачествено заболяване на черния дроб.

Кръстоцветни зеленчуци – добри храни за черния дроб

Черният дроб се повлиява благоприятно от фибрите и растителните съединения, открити в кръстоцветните зеленчуци, като броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле. Въпреки че са необходими повече изследвания по темата, има данни от проучвания, според които кръстоцветните зеленчуци подпомагат естествените процеси на детоксикация на тялото.

Риба и морски дарове

Доказано е, че омега-3 мастните киселини от източници като мазна риба се борят ефективно с възпалителните процеси в организма. Според проучване те са от полза и за намаляване на мазнините в черния дроб сред хората с неалкохолна мастна чернодробна болест. Ако в менюто ви не присъстват достатъчно риба и морски дарове, може да си набавяте нужните омега-3 мастни киселини с помощта на хранителна добавка като ТриОмега 1000+.

Природно допълнение към тези добри храни за черния дроб

Включването на храни, които осигуряват основни хранителни вещества като фибри, антиоксиданти, витамини, минерали и омега-3 мазнини, е един от най-добрите начини да се грижите за черния дроб. Физическата активност, преустановяването на консумацията на алкохол и поддържането на теглото в норма също са ключови за здравето на жизненоважния орган.

А все повече специалисти у нас препоръчват и прием на изцяло природен хепатопротектор. Пациентите у нас могат да се доверят на Хептен / Hepten® – натурален продукт, създаден специално с грижа за жизненоважния орган. Тайната на мощното му действие е активната съставка силимарин 100 mg, извлечен от лековитата билка Бял трън. При редовен прием на продукта се наблюдава подобряване на функциите на черния дроб и жлъчката. Той спомага за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни проблеми – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Действа като допринася за детоксикацията, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: