отслабване при омазнен черен дроб

Подходящ режим за отслабване може да помогне при неалкохолен стеатохепатит – напреднала форма на омазнен черен дроб. Заболяването е резултат от прекомерно натрупване на мазнини в жизненоважния орган, причиняващо възпаление и увреждане. Без лечение омазненият черен дроб може да прогресира до цироза. Тъй като излишната мазнина в черния дроб създава рис от възпаление и увреждане, настоящото основно лечение за пациентите е загуба на тегло.

Повече за проучването

Ново проучване показва, че бързото отслабване с помощта на хранителен режим, включващ супи и шейкове, който обикновено се използва за лечение на затлъстяване и диабет тип 2, може да помогне при неалкохолен стеатохепатит. В експеримента участват 16 души със затлъстяване, омазнен черен дроб и умерена до напреднала степен на фиброза. Пет от участниците са жени, а единадесет – мъже. Всички те заменят нормалния си начин на хранене със специално формулирани супи, шейкове и барчета за период от 12 седмици. Те консумират четири продукта по свой избор дневно, което им осигурява около 880 калории и всички основни витамини и минерали. След първоначалния 12-седмичен период участниците постепенно започват да въвеждат отново обичайната храна в диетата си през следващите 12 седмици. Те получават подкрепа от диетолог, който да ги поддържа мотивирани по време на 24-седмичното проучване. В началото на експеримента е снета информация за теглото, кръвното налягане, кръвната картина и състоянието на черния дроб, което оценява колко напреднали са чернодробното възпаление, фиброзата и количеството натрупани мазнини. Изследванията са повторени на 12 и 24 седмици – с допълнителен кръвен тест, направен на четири седмици.

Бързото отслабване помага при омазнен черен дроб

Четиринадесет от участниците завършиха 24-седмичното проучване. Участниците са загубили средно 15% от телесното си тегло, което показва, че до голяма степен са се придържали към програмата за отслабване. Според данните от проучването бързата загуба на тегло е безопасна за участниците. Сканирането на черния дроб също така показва, че повечето участници са имали значителни подобрения в чернодробните мазнини и в маркерите за чернодробно възпаление и фиброза. Тези резултати са обнадеждаващи, доближаващи се до нивото на подобрение, наблюдавано при загуба на тегло след бариатрична хирургия. Ако участниците успеят да запазят резултатите от отслабването, загубата на килограми може да обърне хода на чернодробното заболяване. Необходими са по-мащабни проучвания по темата, включващи разнородни участници и контролна група, за да се потвърдят ползите.

Природен продукт в подкрепа на чернодробното здраве

Хептен / Hepten® е изцяло натурален хепатопротектор с доказан ефект при най-често срещаните чернодробни проблеми, включително чернодробна стеатоза. Продуктът е със силни антиоксидантни свойства. Приеман редовно спомага за детоксикация на жизненоважния орган и ускорена регенерацията на хепатоцитите (чернодробни клетки). Действието на продукта се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от семената на билката Бял трън. Предлага се под иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които допринасят за по-бързото и цялостно усвояване от организма. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием.

borola
Сподели: