неалкохолен стеатохепатит

Ново аминокиселинно съединение показва обещаващи резултати в лечението на неалкохолен стеатохепатит (НАСХ) при нечовекоподобни примати. Откритието доближава учените до разработване на първата терапия за това бързо увеличаващо обхвата си заболяване сред хората по света. Смята се, че потърпевши са до 6,5% от световното население.
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Cell Metabolism. Изследването е проведено съвместно с Центъра за лабораторни животни към Центъра по здравни науки на китайския университет Xi’an Jiaotong и Института по сърдечно-съдови науки към Пекинския университет.

Неалкохолен стеатохепатит и силата на DT-109

Изследователи от медицински център Michigan Medicine към Мичиганския университет в САЩ разработват базиран на глицин пептид, наречен DT-109. Резултатите от приложението на въпросното съединение са повече от обнадеждаващи. Оказва се, че то предотвратява натрупването на мазнини и появата на белези в черния дроб на мишки и примати с НАСХ.

„От години учените се опитват да разработят лечение на НАСХ. Начинанието обаче не е никак успешно. В една част от случаите заболяването не се подобрява, а в друга – има сериозни притеснения относно безопасността на клиничните изпитвания“. Коментарът е на водещия автор на проучването д-р Юджийн Чен от Медицинския факултет на Мичиганския университет. Той алармира, че случаите на НАСХ нарастват много бързо сред човешката популация. Обнадежден е, че успешното лечение на нечовекоподобни примати с DT-109 доближава изследователите до разработване на ефективна терапия при хора с това заболяване.

Накратко за НАСХ и DT-109

НАСХ e напреднала фаза на неалкохолна мастна чернодробна болест, или т. нар. стеатоза. За разлика от омазнения черен дроб не може да се лекува с упражнения и хранителен режим. Водещ фактор е за развитие на хронично чернодробно заболяване. А свързаната с НАСХ чернодробна цироза е основна причина за трансплантация на черен дроб.

Що се отнася до DT-109, д-р Чен и екипът му, разработват пептида след появата на интересна информация. А именно, че нарушеният метаболизъм на аминокиселината глицин е причина за развитие на стеатоза и НАСХ.

Неалкохолен стеатохепатит – достъпното лечение

Предстои да видим дали лечението с пептида DT-109 ще е ефективно при хора с НАСХ. А докато това се случи, пациентите у нас с тази диагноза могат да допълнят своето лечение с Хептен / Hepten®.

Продуктът е достъпен, натурален, ефективен и безопасен. Осигурява пълен комфорт на черния дроб, като ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцитите).

Тайната на положителният ефект, който хепатопротекторът оказва върху черния дроб, се крие във формулата му. Всяка капсула осигурява стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Силимаринът, на свой ред, е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Той стимулира специфичен ензим (РНК полимераза I) в ядрата на хепатоцитите и така води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини и регенеративните възможности на черния дроб.

Продуктът се предлага в аптеките. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: