жлъчна дискинезия

Като жлъчна дискинезия, или билиарна дискинезия, се определя състоянието, при което жлъчния сок се задържа в жлъчния мехур и не може да премине към червата. Заболяването се среща при много хора, независимо от пол и възраст. Все по-често жлъчна дискинезия се диагностицира и при деца.

Сред основните функции на черния дроб е секреторната. Той произвежда редица ензими, включително тези, влизащи в състава на жлъчния сок (жлъчка). По система от каналчета сокът се отвежда от черния дроб към жлъчния мехур, където се съхранява. По време на храносмилане жлъчката се извежда от мехура през жлъчния канал и достига дванадесетопръстника. Подпомага перисталтиката, емулгирането и усвояването на мазнините от храната.

При жлъчна дискинезия провеждането на жлъчен сок към червата е възпрепятствано, а причините са разнообразни.

Жлъчна дискинезия – причини

Процесът на отвеждане на жлъчката от жлъчния мехур към червата се регулира от редица фактори. Нарушаването на процеса и развитието на жлъчна дискинезия най-често се дължи на:

  • прегъване на жлъчния канал
  • запушване на жлъчния канал, най-често от образувани камъни
  • нарушено съкращение или отпускане на гладката мускулатура на жлъчните пътища

До поява на тези проблеми може да се стигне при:

  • небалансиран хранителен режим и прекомерен прием на мазнини
  • неврологични проблеми и натрупан стрес
  • нарушена секреция на хормона холецистокинин, стимулиращ отпускането на гладката мускулатура на жлъчния канал за поточно преминаване на жлъчен сок

В резултат на всички тези фактори се стига до продължително задържане на жлъчка в жлъчния мехур. Това провокира образуването и нарастването на песъчинки и камъни, поради високосолевия състав на жлъчния сок. Заболяването е известно като жлъчно-каменна болест или холелитиаза. Навлизането на камъните в жлъчния канал води до запушването му и блокиране пътя на жлъчката към червата. Жлъчно-каменната болест е най-честата причина за развитие на жлъчна дискинезия. Стресът и неправилното хранене в наши дни са в основата на все по-честото диагностициране и на двете заболявания сред деца и възрастни.

Здравето на черния дроб е от първостепенно значение за производството и отделянето на жлъчен сок към мехура и задържането му там до началото на храносмилането.

Симптоми на жлъчна дискинезия

Най-честите оплаквания при жлъчна дискинезия включват:

  • пулсираща тъпа болка вдясно на коремната област. Появава се скоро след хранене, особено след прием на по-мазни храни
  • поява на горчив вкус в устата
  • запек
  • сред оплакванията попадат и класическите симптоми на чернодробно заболяване – жълтеница, гадене, потъмняване на урината и др.

Наличието на тези симптоми е основен маркер при диагностициране на жлъчна дискинезия. За потвърждение се назначават кръвни и ехографски изследвания.

Методи за превенция и лечение на жлъчна дискинезия

Лечебният подход е свързан с премахване на причината и предотвратяване на последващи оплаквания. Препоръчва се разработването на подходящ хранителен режим и диета. За подпомагане ефекта от диетата и стимулиране отделянето на жлъчен сок се препоръчва прием на силимарин. Той има доказан жлъчкогонен ефект – стимулира дренирането на жлъчния мехур и предотвратява натрупване на нежелани материи в него. По преценка на лекарския екип, особено при холелитиаза, може да се извърши оперативно премахване на жлъчния мехур, като възстановяването е бързо и леко.

Сподели: