заболяване на черния дроб

Черният дроб участва в процесите на разграждане на храната и елиминиране на токсичните субстанции, постъпили отвън или получени вследствие на естествените жизнени процеси в организма. Голямата натовареност на този орган често е причина за поява на проблеми с черния дроб, а последствията от някои от тях се усещат цял живот. За да се предпазите от подобни усложнения, ви представяме няколко ранни симптома, по които да разпознаете, че страдате от заболяване на черния дроб.

6 симптома, които се появяват в ранните фази на чернодробно заболяване

Жълтеница

Това е добре познато състояние, при което се наблюдава жълто оцветяване покрай ноктите, по склерата (бялото на очите) и по кожата като цяло.

Абдоминално подуване (асцит)

Така се означава прекомерното подуване в зоната на корема. Предизвиква се от задържане на течности и е много характерен ранен симптом на цироза. В някои случаи подуване се наблюдава и в зоната около глезените.

Рефлукс (връщане на стомашни киселини в хранопровода)

Това е много често срещано оплакване, наричано жаргонно и като киселини. Понякога е придружено от повръщане, а хронифицирането на проблема трябва да насочва към преглед при специалист за установяване на евентуално заболяване на черния дроб.

Промяна на цвета на урината и изпражненията

Потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията също говорят за проблеми с черния дроб. И за това оплакване, както и за жълтеницата, причината се крие в натрупването на билирубин в кръвта и клетките на тялото.

Диария

Единичните случаи на диария може да са предизвикани от редица причини, но редовните оплаквания в много случаи са предизвикани от протичащи заболявания на черния дроб.

Сърбеж по тялото

Сърбеж по тялото, който не е предизвикан от кожни обриви или раздразнения, може да бъде знак за прекомерно натрупване на токсини в организма. Такова се наблюдава в случаите на болен черен дроб, който не е в състояние да неутрализира отпадните и токсични вещества в тялото, т.е. загубил е способността си да извършва детоксикация на организма.

Какво е необходимо при установено заболяване на черния дроб?

Редовните изяви на повече от един от изброените симптоми би следвало да насочат засегнатия човек към консултация с лекар и извършване на чернодробни изследвания. При установено заболяване трябва да се предприемат необходимите мерки за възстановяване на черния дроб.
Хубавото в случая е, че черният дроб може да регенерира функциите си и да се възстанови напълно при полагане на подходящите грижи за него.

За подпомагане възстановяването на черния дроб при болни от стеатоза, хепатит, увеличен черен дроб (хепатомегалия) се препоръчва прием на Хептен / Hepten®. Включеният в състава му силимарин намалява възпалението на чернодробната тъкан и подпомага регенерацията на увредените чернодробни клетки.

borola
Сподели: