заболявания на черния дроб

Като основни причини за смърт обикновено се посочват сърдечно-съдовите заболявания като инфаркт и инсулт. По-внимателно вглеждане в данните обаче сочи, че в последното десетилетие смъртността от подобни заболявания не нараства, а дори бележи спад, а най-голям ръст има при смъртните случаи, причинени от заболявания на черния дроб.

Заболяванията на черния дроб са основен здравен проблем по света

Въпреки все по-налаганите здравословни хранителни продукти и широкото популяризиране на здравословния начин на живот в развитите страни, именно те отбелязват най-сериозен пик на броя на хората с проблеми с черния дроб. Цироза, стеатоза (омазнен черен дроб), инфекциозен и алкохолен хепатит и техните усложнения са третата най-честа причина за смърт сред населението на Великобритания, а в САЩ са водещата такава причина.

Само от хепатит В и хепатит С в световен мащаб боледуват около 400 милиона човека, като годишно около 1.4 милиона от тях умират. У нас около 400 хиляди души боледуват от хроничен хепатит В, а около 100 хиляди – от хепатит С. Това са данните от миналогодишната световна среща по въпросите за хепатита, чиято цел беше да призове към по-концентрирани действия срещу заболяванията на черния дроб и да запознае хората с основните стъпки за противодействие срещу тях.

Основни препоръки срещу заболяванията на черния дроб

Проблемите с черния дроб се характеризират с три главни особености:

– в ранните си стадии често са безсимптомни

– оставени нелекувани постепенно прогресират

– може да бъдат напълно преодолени, ако се открият на време

На базата на тези особености са оформени основните препоръки за решаване на глобалния проблем със заболяванията на черния дроб:

1. Справяне със затлъстяването. Около една трета от хората по света, включително деца, страдат от затлъстяване. Почти половината от хората с наднормено тегло в определен етап развиват чернодробна стеатоза, която в 10% от случаите прогресира до цироза на черния дроб.

2. Ерадикиране на вирусния хепатит В и С до 2030 година. Счита се, че дотогава разработваните противовирусни продукти ще бъдат достатъчно ефективни за пълно елиминиране на опасността от тези инфекциозни заболявания.

3. По-обстойно проследяване здравето на децата. Днес заболявания на черния дроб се регистрират сред все повече младежи и това налага подобряване на профилактичните грижи сред подрастващите.

4. По-успешно разпознаване на симптомите, насочващи към проблеми с черния дроб – гадене, отпадналост, тежест или болки в черния дроб, липса на апетит, жълтеница.

5. Последната, но всъщност най-важна препоръка на специалистите е свързана с подобряване на индивидуалните грижи за черния дроб. Препоръчват се редовни профилактични прегледи и прием на хепатопротектори – продукти, стимулиращи дейността на черния дроб. Водещ сред продуктите с хепатопротективно действие е силимарин, извличан от растението Бял трън. Оптимално количество силимарин, под формата на екстракт от Бял трън, осигурява приемът на Хептен / Hepten®. Той стимулира процесите на възстановяване на черния дроб и е подходящ за прием от деца и възрастни.

borola
Сподели: