как да пазим черния си дроб

Задават се серия от празници с отрупани трапези и съвсем логично се питаме как да пазим черния си дроб. Нека видим какво съветват специалистите.

Внимателно планиране на менюто

По принцип, а още повече през предстоящите коледни и новогодишни празници:

  • менюто трябва да е обмислено така, че да е максимално щадящо към черния дроб

За целта е нужно да се приготвят леки ястия със сезонни плодове и зеленчуци вместо рафинирани тежки и мазни храни.

Относно зеленчуците в предястия – за предпочитане е те да са варени, а не сурови, за да се улесни храносмилането.

От месата се препоръчва риба и то печена или на скара.

И специално за хората с омазнен черен дроб (стеатоза). Те стриктно трябва да съблюдават протеините да не надвишават 20% от общото количество храна, въглехидратите – 50%, а мазнините – 30%.

Избягване на алкохола и тютюна – възможен отговор на въпроса как да пазим черния си дроб през декемврийските дни

Празниците предразполагат не само към преяждане, а и към прекаляване с алкохола и цигарите. Основен потърпевш от всичко това е черният дроб. Той се претоварва и се затруднява с изпълнението на многобройните си функции. Ето защо е добре да се пие и пуши с мярка.

Спортуване и повишаване на двигателната активност

Празничните дни не са повод за пропускане на тренировка. Специалистите припомнят, че физическите упражнения се грижат не само за фигурата, но и за:

  • доброто чревно движение
  • по-лесното храносмилане
  • чернодробното здраве

За поддържане на оптимална чернодробна функция е необходимо да се правят упражнения минимум 30 минути на ден. Добри спортни активности са аеробиката, колоезденето и бягането. За онези, които не са спортни натури, е подходящо енергичното ходене.

Прием на висококачествен хепатопротектор – ето как да пазим черния си дроб през декемврийските дни

С термина „хепатопротектор“ се означава продукт, който защитава от увреждане черния дроб и подпомага възстановяването му. Ползите от приема на този продукт са ненадминати, особено в такива „тежки“ дни за чернодробното здраве като празничните.

Експертите по чернодробно здраве у нас препоръчват хепатопротектор с екстракт от Бял трън (Silybum marianum). Причината е, че той е доказал своята ефективност в годините. Първи избор у нас си остава Хептен / Hepten®® – висококачествен природен продукт с благоприятен ефект върху черния дроб и жлъчката. Активната съставка е силимарин – уникален флавоноиден комплекс, съдържащ силибинин, силикристин и силидианин, който е извлечен от семена на Бял трън. Силимаринът повишава производството на глутатион от черния дроб и червата. Глутатионът на свой ред се използва за детоксикация на чернодробните клетки (хепатоцити). В допълнение силимаринът възпрепятства навлизането на токсини и блокира залавните им места чрез промяна на мембраната на хепатоцитите.

Приемът на продукта влияе благоприятно върху обмяната на веществата и оказва положителен ефект върху храносмилането

Ефективността е усилена чрез иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активното вещество. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: