хепатит C

В последните години често се говори, че учените са успели да разработят ваксина срещу хепатит C, но категорично потвърждение все още липсва.

Най-сигурното средство за превенция на хепатит С за момента остават предпазните мерки срещу директно заразяване. А те са от изключителна важност, имайки предвид колко много наглед безобидни процедури може да доведат до заразяване, ако не се спазват добри хигиенни навици.

Какви са възможните начини за заразяване с хепатит C?

Сексът без предпазни средства е ключов фактор за заразяване с болестите, предавани по кръвен път. Важно място сред тях заема и хепатит С, чийто вирус циркулира в кръвта. Той обаче се среща и в други телесни течности (слюнка, сперма, влагалищен секрет). Затова разпространението му далеч не се ограничава само до сексуалните контакти. Ето с какви други процедури може да се заразите с хепатит С, ако не се спазва санитарна и лична хигиена:

При кръвопреливане: изследването на дарена кръв за наличие на хепатитни вирусни частици се извършва от 1992 г. Преливането на кръв преди този период винаги е криело риск от заразяване с хепатит С.

Ползване на прибори за лична хигиена, употребявани от хепатитно болен. Риск съществува при ползване на четка за зъби, самобръсначка, машинка за подстригване, ножичка за нокти, нокторезачка и др. Употребата на тези уреди може да доведе до нараняване на устната лигавица или кожата, при което вирусни частици може да заразят и вас. Това подчертва нуждата от редовна дезинфекция и стерилизация на обществени бръснарници и фризьорски салони.

Татуиране и пиърсинг. Рискът тук е същият както при горепосочения случай. Разликата е в това, че татуирането и поставянето на обеци задължително наранява кожата и рискът от заразяване от непочистена апаратура е почти стопроцентов.

Хемодиализа. Процедурата на пречистване на кръвта от токсини носи риск единствено, ако апаратурата не е добре почистена след третиране на болен от хепатит С пациент. Заразяване при хемодиализа става много рядко, но все пак е вероятно.

Предаване на вируса от майка на бебе. Случва се много рядко. Едва около 6% от майките с хепатит С предават вируса на децата си. Единственият вариант за заразяване е поради кървене при самото раждане. Вирусът не може да се предаде през плацентата, нито предизвиква усложнения през бременността. Заразяване не може да стане с кърмата.

За подпомагане лечението на хепатит С

Този тип хепатит предизвиква сериозно увреждане на черния дроб. Обикновено протича с остри симптоми в началото и проблемите с черния дроб често хронифицират. Лечението е трудно и продължително.
За подпомагане на лечението и по-бързо възстановяване на черния дроб може да се разчита на природната съставка силимарин. Стандартизиран и пречистен екстракт от бял трън с високо количество силимарин се съдържа в природния продукт Хептен / Hepten®. Той е идеално средство за подобряване на чернодробните функции при болни от хепатит, стеатоза, цироза, увеличен черен дроб.

borola
Сподели: