хепатит С

Хепатит С е сред най-упоритите чернодробни заболявания, с които медицината все още не може да се справи успешно и трайно. Проучванията на заболяването обаче са интензивни и надеждата хепатит С да попадне в графата лечими заболявания е все по-голяма. Водещите световни специалисти в областта на чернодробното здраве са устремени до 2030 г. да открият метод за овладяване на медицинското състояние.

Хепатит С – заразяване

Заразяването с този тип вирусен хепатит става единствено чрез телесни течности. Реална опасност от заразяване с хепатит С съществува при наличието на следните фактори:

– първо, трябва да е налице вход за вируса към тялото. Най-голям шанс за заразяване има при директно кръвопреливане или при ползване на общи игли при инжекционни процедури. Значение има и това колко пъти човек се е излагал на директен контакт с евентуално заразени телесни течности. Дори и единично кръвопреливане може да доведе до зараза. Установено е обаче, че еднократен, дори необезопасен сексуален контакт с болен носи сравнително нисък риск от заразяване.

– второ, трябва да има достатъчно количество вирусни частици, за да се стигне до заразяване на здрав човек. Кръвта не е единствената телесна течност, чрез която може да стане пренасяне на вируса, но е доказано, че именно в нея той се среща с най-голяма концентрация. Ето защо, най-често заразяване с хепатит С става чрез кръвопреливане.

– трето, преминалите в здравия човек вирусни частици трябва да са достатъчно жизнеспособни. Доказано е, че вируса на хепатит С е много издръжлив. Установено е, че може да оцелее дори и в засъхнала кръв на стайна температура за период до 4 денонощия. В затворена и благоприятна среда, например в кръвна банка или спринцовка, може да оцелее още по-дълго.

Изследване за хепатит С, превенция и успешен контрол на това чернодробно заболяване

За определяне вероятността някой да се е заразил с хепатит С, трябва да се отчете доколко е бил изложен на горепосочените фактори. В някои случаи дори еднократно излагане може да доведе до предаване на вируса. В други е необходимо излагането да е било неколкократно.

Превенцията на хепатит С е свързана преди всичко с поддържане на висока сексуална и всякакъв друг вид хигиена. Все още не може да се разчита на ваксина срещу вируса, причиняващ това чернодробно заболяване.
При всички случаи е добре да се направи изследване за хепатит С, дори съмнението за заразяване да е минимално. При навременно установено наличие на зараза лечението може да помогне за пълно очистване на вирусните частици от тялото. Знае се, че младите хора и особено жените, сравнително бързо постигат успех в лечението си при навременно диагностициране.

За подпомагане възстановяването на черния дроб е добре да се разчита на доказано ефективни хепатопротектори. Тези продукти подкрепят дейността на чернодробните клетки. У нас с успех се прилага природния продукт Хептен / Hepten®.

borola
Сподели: