кафе и омазнен черен дроб

Изследване на университета в Коимбра, Португалия, подкрепя предишни проучвания, според които има положителна връзка между кафе и омазнен черен дроб. Най-новите данни сочат, че кофеинът, полифенолите и други вещества в разбуждащата напитка намаляват тежестта на неалкохолната стеатозна болест. Ефектът е особено забележим при хора с наднормено тегло и диабет тип 2. Резултатите са публикувани в сп. Nutrients.

Кафе и омазнен черен дроб – положително свързани

Португалските изследователи провеждат анкета за приема на кафе сред 156 души с наднормено тегло на средна възраст. 98 от участниците са с диабет тип 2 и предоставят проби от 24-часова урина. Въпросните проби се използват за измерване количеството кофеинови и некофеинови метаболити (естествени вещества от разграждането на кафето в организма). Методологията дава възможност за получаване на по-точни количествени данни за приема на кафе.

Резултатите са категорични – приемът на кафе е свързан с понижена фиброза на черния дроб при неалкохолна стеатоза и хронични чернодробни заболявания.

По друг начин казано – участниците в проучването, които приемат повече кафе, имат по-здрав черен дроб

Те са в по-малък риск от чернодробна фиброза от хората, които не са любители на кафето. И тук нещо интересно – по-високите нива на некофеинови метаболити се свързва с по-нисък индекс на затлъстяване на черния дроб. Учените предполагат, че полезни вещества в кафето като полифенолите намаляват оксидативния стрес в черния дроб. Това на свой ред понижава риска от фиброза и подобрява глюкозната хомеостаза както при здрави хора, така и при такива с наднормено тегло. Всичко това допринася и за намаляване тежестта на диабет тип 2.

„Проведеното от нас изследване е без аналог досега. То е първото, което показва, че високите кумулативни дози кофеинови и некофеинови метаболити в урината са свързани с по-малка тежест на неалкохолна стеатоза при хора с наднормено тегло и диабет тип 2“. Това казва в заключение главният автор д-р Джон Грифит Джоунс от Центъра за неврология и клетъчна биология към университета в Коимбра.

Засега приключваме темата за кафе и омазнен черен дроб

Време е да представим един продукт, който също като кафето действа положително на здравословното състояние на хора със стеатоза.

Хептен / Hepten® е изцяло природно средство с благоприятен ефект при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб и жлъчката. Способността му да осигурява чернодробен комфорт се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Бял трън (Silybum marianum), представляващ 100 mg силимарин. Активната съставка е в иновативни течни капсули (Solucaps) за още по-голяма ефективност и по-бързо и мощно действие.

Продуктът няма противопоказания. Подходящ е за дълговременна употреба. Предназначен и за възрастни, и за деца. Приемът е удобен, което улеснява придържането към терапията.

Търсете в аптеките в цялата страна или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: