кафе и черен дроб

Билков чай, кафе и черен дроб са по-свързани, отколкото изглежда. Според изследване, публикувано в изданието на Journal of Hepatology от 6 юни 2017 г.:

За да проучат връзката между чай от билки, кафе и черен дроб, учените…

  • анализират данни на повече от 2400 холандци на възраст на и над 45 години, които не са имали чернодробно заболяване

За целите на проучването учените преглеждат медицинските досиета на изследваните лица. Обръщат специално внимание на резултатите от направен скенер на корема и черния дроб. Провеждат анализ на отговорите на участниците за храните и напитките (в т.ч. кафе и чай), които приемат.

Доброволците са разделени в две групи в зависимост от това дали пият кафе или чай. За учените е важно също предпочитаният от хората чай (билков, зелен или черен).

Сравнителният анализ на резултатите сочи, че:

  • любителите на кафето са със значително по-нисък риск от „скованост“ на черния дроб, независимо от начина на живот и околната среда

Поясняваме, че под „скованост“ на черния дроб, се разбира количеството на фиброза и стеатоза на тъканите.

Коментарите на учените

„Точният механизъм на действие на кафето не е напълно изяснен. Смятаме, че положителният му ефект се дължи на високото съдържание на антиоксиданти“. Думите са на хепатолога д-р Сарва Дарвиш Мурад, която е главен автор на изследването.

„По всичко изглежда, че кафето и чаят от билки имат протективен ефект върху чернодробното здраве. Те предотвратяват втвърдяването или появата на белези по черния дроб при хората, които още нямат очевидни признаци на чернодробно заболяване“. Това коментират изследователите. Те добавят, че проучването не показва дали кафето и чаят подобряват чернодробното здраве. Смятат, че са необходими повече изследвания, преди да се дават общи препоръки.

След изследването за билков чай, кафе и черен дроб е време за един доказан хепатопротектор

Специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват Хептен / Hepten®® за профилактика и лечение на заболявания на черния дроб (стеатоза, хепатит, цироза). Това е изцяло натурален продукт, който със силата на природата подпомага чернодробните функции. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество екстракт от Бял трън (Sylibum marianum) 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Формулата е идеална за:

  • пациенти с токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб и жлъчката, хранително отравяне, лошо храносмилане и безапетитие
  • регенерация и детоксикация на чернодробните клетки

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца над 1 година. Има удобен прием и е напълно безопасен дори при продължителна употреба. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: