фиброза на черния дроб

Като фиброза на черния дроб се означава патологичният процес на подмяна на здравата чернодробна тъкан (паренхим) с нефункционална съединителна тъкан. В началните си фази процесът на чернодробна фиброза е бавен и напълно обратим, защото черният дроб може да регенерира своята структура с времето. Много заболявания на този важен орган обаче протичат с тежко увреждане на тъканната му структура. Затова те трябва да се овладяват навреме, преди фиброзата на черния дроб да е достигнала необратими мащаби.

Фиброза на черния дроб – причини

Основните чернодробни заболявания, които провокират фиброза на черния дроб, са:

  • стеатоза – най-разпространеното и обратимо заболяване на черния дроб
  • хроничен вирусен хепатит в различните му типове
  • цироза – най-сериозното чернодорбно заболяване, което в напреднала фаза е необратимо

Важно е да се отбележи, че в началните фази на чернодробна фиброза оплаквания липсват, тъй като черният дроб рядко проявява симптоматика преди да е сериозно увреден. Затова дори при лека проява на симптоми на чернодробно заболяване трябва да се осигури максимален комфорт за органа, така че той да се възстанови. Ново проучване показва, че за тази цел може да се разчита на 2 изцяло природни продукта.

Кои природни продукти спират опасната фиброза на черния дроб?

Фибриларните протеини, които водят до фиброза на черния дроб, се произвеждат от специфични звездовидни клетки в черния дроб. Те се активират при нужда от бързо заздравяване на чернодробната тъкан след травма. При патологично висока активност на звездовидните клетки обаче фиброзата може да стане неконтролируема. Такива процеси се наблюдават при напреднала стеатоза, хепатит и цироза.

Ново проучване на учени от Сан Диего (САЩ) доказва, че активността на звездовидните клетки при патологична фиброза на черния дроб може да бъде успешно блокирана от витамин Д. Очаква се в бъдеще приемът на активната форма на витамин Д (калципотриол) да се прилага като метод за ефективно контролиране на хронични чернодробни заболявания. Особено ефективен би бил той при прием успоредно с други, отдавна доказани продукти за подобряване на чернодробната функция.

За момента като водещо средство за допълващо лечение при фиброза на черния дроб се прилага силимарин. Това природно средство, извлечено от растението Бял трън, осигурява максимален комфорт за черния дроб и подпомага естествената регенерация на чернодробните клетки. Оптимални дози силимарин може да се набавят с приема на природния продукт Хептен / Hepten®, действащ като мощен хепатопротектор. Той се ползва успешно за допълващо лечение на стеатоза, хепатит и цироза – водещите причини за патологична фиброза на черния дроб. Освен това прием на Хептен се препоръчва при хранително натравяне, жлъчна дискинезия и интоксикация на черния дроб.

 

borola
Сподели: