коронавирус черен дроб

Вече е ясно, че нашият черен дроб също може да пострада при заразяване с коронавирус. Какви чернодробни прояви се наблюдават при боледуване от Ковид и какво е решението за защита на важния орган? На тези въпроси отговаряме в следващите редове.

Черен дроб и потенциални поражения при коронавирус

Данни показват, че между 60-70% от пациентите с коронавирус, постъпили за лечение в болница, имат нарушения на чернодробните функции. Тези нарушения са свързани с повишени нива на чернодробни ензими, като аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза. Завишаването на ензимите означава, че черният дроб е временно увреден.

Специалисти подчертават, че при разглеждане на случаи на пациенти с коронавирус и повишени чернодробни ензими, трябва да се имат предвид и други етиологии, включително несвързани с Ковид причини. Такива биват хепатит А, B и C. Освен това, в практиката се съобщават и други чернодробни прояви, като остра тромбоза на порталната вена при пациенти с коремна болка, треска, жълтеница и повишени нива на трансаминази. Това се счита за протромботично състояние, свързано със системния възпалителен отговор на вируса. Под внимание трябва да се вземе и възможно чернодробно увреждане, индуцирано от медикаменти за лечение на Ковид.

Рискове за пациентите с чернодробни заболявания

Хората с хронични медицински състояния, включително чернодробни заболявания, като цироза, хепатит B и C, са изложени на по-висок риск от тежък Ковид. От тях тези, които не контролират заболяването си, са по-уязвими на тежко протичане на вирусната инфекция.

Статистически данни показват, че страдащите от цироза са с най-висок риск от леталитет. Те са и по-застрашени от усложнения при развитие на бактериална инфекция по време на боледуване от Ковид.

Хората с по-лека форма на чернодробно заболяване (като стеатоза) не винаги се считат за високорискови пациенти. Въпреки това обаче, мастната чернодробна болест се свързва с повишаване на кръвното налягане, затлъстяване и диабет. Тези фактори са рискови за усложнено протичане на Ковид.

Мощна подкрепа за черния дроб в условия на Ковид пандемия

Специалистите съветват хората с чернодробни заболявания да продължават да спазват мерките за предпазване от заразяване и да не спират предписаните медикаменти. Към терапията си обаче, е добре да добавят природно средство, което да спомага за подобряване на функциите на черния дроб. Препоръчва се това да бъде Хептен / Hepten®®.

Продуктът съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от семена на Бял трън, под формата на 100 mg от активното вещество силимарин. То се намира в течна фаза или течни капсули (Solucaps) за по-бързо, мощно и цялостно усвояване от организма.

Действието на продукта е насочено към подпомагане на детоксикацията на черния дроб и регенериране на чернодробните клетки. Подпомага правилните функции на черния дроб и жлъчката при метаболитни, възпалителни и токсични увреждания. Оказва благоприятен ефект върху храносмилането и бъбречните клетки.

Успешно се прилага за защита на черния дроб преди, по време и след боледуване от Ковид. Особено благоприятен е за прием след медикаментозно лечение. Няма противопоказания.

borola
Сподели: