мастна чернодробна стеатоза

Наличието на мастна чернодробна стеатоза е свързано с намален приток на кислород към мозъка и възпаление на мозъчната тъкан (енцефалит). Тези проблеми на свой ред в дългосрочен план могат да доведат до сериозни церебрални заболявания. Заключението е от изследване на института по хепатология „Роджър Уилям“ към Кралския колеж в Лондон и на Лозанския университет в Швейцария. Проучването е проведено върху мишки, но изследователите са на мнение, че ефектът ще е същият и при хора.

Мастна чернодробна стеатоза и риск от мозъчна дисфункция

Учените изследват връзката между неалкохолна мастна чернодробна болест и мозъчна дисфункция. Авторите отбелязват, че това е първото проучване, което ясно показва връзката на неалкохолната стеатоза с мозъчното увреждане. В допълнение те идентифицират протеин като потенциална терапевтична цел срещу чернодробния проблем.

Мишките в изследването са разделени в две групи в зависимост от това с какво се хранят. На едните е давана храна с не повече от 10% мазнини от дневния калориен прием. На другите – храна с 55% мазнини от дневните калории. Диетата на гризачите силно наподобява тази хората, които приемат много преработени храни и подсладени напитки.

След 16 седмици специалистите провеждат редица изследвания, за да сравнят ефекта от двете диети върху черния дроб и мозъка на мишките. Резултатите са повече от показателни! Гризачите, които са приемали много мазнини, затлъстяват и развиват мастна чернодробна болест, инсулинова резистентност и мозъчна дисфункция.

За да противодействат на негативния ефект на чернодробната стеатоза върху мозъка, учените отглеждат мишки с по-ниски нива на протеин MCT1 в тялото

MCT1 (монокарбоксилатен транспортер 1) е протеин, отговорен за транспортирането на енергийни субстрати, които са необходими за нормалното функциониране на клетките.

Въпросните лабораторно отгледани мишки отново получават храни с високо съдържание на захар и мазнини. Интересното обаче е, че те не натрупват мазнини в черния дроб и не показват признаци на мозъчна дисфункция.

„Протеинът MCT1 разкрива обещаващи перспективи. Той е потенциална терапевтична цел както за чернодробна стеатоза, така и за свързаната с нея мозъчна дисфункция“. Това казва в заключение главният автор на изследването проф. Люк Пелерин.

Мастна чернодробна стеатоза е обратимо състояние, но е важно да се вземат нужните мерки

Освен нормализиране на теглото, се налага и прием на висококачествен хепатопротектор. Такъв е Хептен / Hepten® – природен продукт с благоприятен ефект при увреждания на черния дроб. Благодарение на активната съставка силимарин (екстракт от семена на Бял трън, Sylibum marianum) приемът подкрепя чернодробното здраве.

Продуктът силно се препоръчва при метаболитни увреждания на черния дроб. Това е мотивирано от факта, че подпомага детоксикацията и ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити).

Подходящ и за възрастни, и за деца. Приемът е удобен. Дневната доза при възрастни е по 1-3 течни капсули (Solucaps) след хранене, с малко вода. При деца – по 1-2 Solucaps в зависимост от възрастта и теглото на детето. Няма противопоказания.

borola
Сподели: