при омазнен черен дроб

Учени от медицинския колеж „Пейн Стейт“ в Пенсилвания, САЩ, са категорични, че физическата активност помага при омазнен черен дроб (стеатоза).

Съгласно проведен мета анализ на 14 проучвания активният живот води до клинично значимо намаляване на чернодробните мазнини при пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

В частност изследователите установяват, че умерено интензивните аеробните (кардио) тренировки с обща продължителност до 150 минути седмично са най-ефективни при стеатоза. Резултатите от работата им са публикувани в сп. The American Journal of Gastroenterology (AJG).

При омазнен черен дроб – достатъчно кардио занимания

„Данните от нашето изследване дават увереност относно включването на физическа дейност в лечението на неалкохолна чернодробна стеатоза. Това би било от полза на здравните специалисти да променят начина на живот на пациентите и да добавят повече движение в ежедневието им“. Коментарът е на Джонатан Стейн, един от авторите на проучването.

По думите на Стейн той и колегите му са първите, които са определили оптималната „доза“ упражнения, необходими за постигане на клинично значимо подобрение при стеатоза. За подобно подобрение се говори, когато е налице относително намаление с минимум 30% на чернодробните мазнини, доказано чрез ядрено-магнитен резонанс.

Стейн и екипът му преглеждат 14 проучвания, обхващащи 551 пациенти с неалкохолно мастно чернодробно заболяване

Изследваните лица участват в рандомизирани контролирани изпитвания, в които се тества лечение с физически упражнения. Учените анализират данните от проучванията, като вземат предвид някои фактори, които несъмнено имат отношение към чернодробната стеатоза. Примери за такива са възраст, пол, индекс на телесна маса, промяна в теглото, ниво на двигателна активност и чернодробна мазнина.

Резултатите от анализа са повече от показателни. Цели 39% от пациентите, които са практикували аеробни упражнения с интензивност, равна на или по-голяма от 750 метаболитни еквивалента (напр. 150 минути бързо ходене) са с добър отговор на лечението. За сравнение процентът при тези, които са практикували упражнения с по-ниска интензивност, е 26%.

„Лекарите на пациенти с неалкохолна стеатоза на черния дроб трябва да включат в лечебния план и оптимално ниво на умерено интензивна аеробна активност. Бързото ходене или лекото каране на колело по 30 минути дневно 5 дни седмично е само един пример за подходяща аеробна тренировка“, казва Стейн.

Още нещо, което е от полза при омазнен черен дроб

Хептен / Hepten® e изцяло природен продукт с благоприятен ефект при увреждания на черния дроб и жлъчката. Активната съставка във формулата е стандартизиран екстракт на Бял трън (Silybum marianum) 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Тя е и причината за способността на продукта да подпомага регенерацията и детоксикацията на чернодробните клетки (хепатоцити). Благодарение на високотехнологичната форма – Solucaps (течни капсули), силимаринът се усвоява цялостно и бързо от организма. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: