неалкохолна стеатоза

Хората с неалкохолна стеатоза са изложени на повишен риск от деменция. Това показва ново проучване, публикувано в онлайн изданието на Neurology – списанието на Американската академия по неврология (AAN). От изследването става ясно още, че диагностицираните с чернодробното увреждане, които имат сърдечно заболяване или са прекарали инсулт, са в още по-голяма опасност от деменция.

Повече за връзката между неалкохолна стеатоза и деменция

„Хипертония, диабет и затлъстяване. Това са едни от общите рискови фактори за неалкохолна мастна чернодробна болест и деменция. Целта на нашето проучване беше да определим дали между двата здравословни проблема има връзка, независимо от тези фактори“. Думите са на главната авторка на изследването д-р Инг Шанг от Каролинския университет в Стокхолм, Швеция.

За своето проучване учените анализират шведски регистри на пациенти, водени в продължение на 30 години. Изследователите идентифицират 2898 души на и над 65 години, които са диагностицирани с неалкохолна мастна болест на черния дроб. За сравнение служат 28 357 души, които са на подобна възраст, но нямат този здравословен проблем.

След 5-годишно проследяване 145 души (5%) с неалкохолна мастна чернодробна болест са диагностицирани с деменция. Броят на хората без стеатоза, които получават същата диагноза, е 1291 (4,6%).

Като вземат предвид сърдечно-съдовите рискови фактори като високо кръвно налягане и диабет, учените установяват, че изследваните лица с неалкохолна мастна болест на черния дроб имат с 38% по-висока заболеваемост от деменция от хората без стеатоза.

Данните сочат също, че хората с неалкохолна чернодробна болест и сърдечно заболяване са с 50% по-висок риск от деменция. Хората със стеатоза и инсулт, пък са с 2,5 пъти по-голяма опасност от деменция.

„Резултатите от проучването недвусмислено показват, че неалкохолното мастно чернодробно заболяване е свързано с развитието на деменция. Деменцията на свой ред би могла да е предизвикана от съдово увреждане на мозъка“, казва д-р Шанг. По думите ѝ изследването подчертава възможността за превенция на деменция чрез лечение на стеатозата и сърдечно-съдовото заболяване, ако такова е налице.

Наши специалисти по чернодробно здраве препоръчват Хептен / Hepten® срещу неалкохолна стеатоза

Това е природен продукт, създаден да осигурява комфорт на черния дроб. Активната съставка е силимарин (стандартизиран екстракт от семена на Бял трън – Silybum marianum). Благодарение на високотехнологичната форма – Solucaps (течни капсули), силимаринът се усвоява цялостно и бързо от организма. Това е гаранция за по-мощен ефект.

Редовният прием на продукта подпомага детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити), допринася за пречистване от токсини.

Действието на продукта е доказано. Свидетелство за успеха му са хилядите доволни хора, които са го избрали, за да подкрепят чернодробното си здраве. Подходящ както за възрастни, така и за деца над 1 година. Може да бъде закупен от аптеката или да бъде поръчан изгодно на сайта на онлайн магазин МоМо.

borola
Сподели: