неалкохолна стеатоза на черния дроб

Изследователи откриват връзка между неалкохолна стеатоза на черния дроб и нарушения в цикъла при жените. Според ново проучване, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (официалното списание на Северноамериканското дружество по ендокринология):

  • рискът от неалкохолна мастна чернодробна болест е по-висок при жените с продължителна или нередовна менстурация

Неалкохолна стеатоза на черния дроб и проблеми с цикъла при жените

Започваме с уточнението, че неалкохолна чернодробна стеатоза е медицинското наименование на неалкохолен мастен черен дроб. Това е дегенеративен процес на натрупване на триглицериди и други мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити). Причината за това обаче не е повишеният прием на алкохол. В случай че проблемът се неглижира, съществува реална опасност от развитие на стеатохепатит (неалкохолен стеатохепатит, алкохолен хепатит) и цироза. Упражненията и диетата са ключови компоненти на успешната стратегия за превенция или контрол на тази форма на чернодробна стеатоза.

Сега пристъпваме към проучването.

Съвместен екип от британски и корейски изследователи анализират данни на 72 092 жени под 40-годишна възраст. В началото на проследяването близо 28% от жените имат продължителен/нередовен менструален цикъл, а едва 7% – неалкохолна чернодробна стеатоза. Четири години по-късно новите случаи на неалкохолен мастен черен дроб са вече при 9% от жените. Това дава основание на изследователите да заключат, че има връзка между неалкохолната стеатоза и проблемите с менструалния цикъл.

Коментарът и препоръките на учените

„От предишни проучвания е известно, че продължителната или нередовна менструация е свързана с повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Нашето изследване обаче е първото, което показва, че менструалните нарушения са предпоставка за развитие на неалкохолна чернодробна стеатоза“, изтъкват учените.

Препоръките за намаляване на чернодробния риск, които отправят изследователите към жените с продължителен и нередовен цикъл, е да:

  • внесат цялостни промени в начина си на живот и хранене
  • се грижат за чернодробното здраве

Уникална възможност за ефективна профилактика на неалкохолна стеатоза на черния дроб при жени в риск предоставя…

Хептен / Hepten®® – висококачествен хепатопротектор, препоръчван от все повече български специалисти по чернодробни болести. Продуктът дължи благотворното си действие върху черния дроб на активното вещество силимарин 100 mg. Това вещество е извлечено от Бял трън (Silybum marianum). Въпросното растение е известно със свойството си да подпомага чернодробните функции и лечението на чернодробни заболявания.

Благодарение на своя състав продуктът се използва успешно за:

  • детоксикация на черния дроб
  • ускоряване регенерацията на чернодробните клетки
  • забързване обмяната на веществата
  • пречистване на организма от токсини
  • подобряване на храносмилането

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Дозировката при възрастни е по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене.

Продуктът е достъпен в аптеките. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: