черен дроб

Разпространението на стеатозата, или омазнен черен дроб, постепенно се превръща в световна епидемия. Според статистиката в Америка стеатоза има всеки четвърти човек, независимо от възрастта. У нас няма официална статистика, но процентът на хората с омазнен черен дроб едва ли е по-малък. Спокойно можем да направим това заключение, имайки предвид колко широко застъпени са у нас трите водещи причини за развитие на стеатоза, които специалистите посочват.

Водещите причини за стеатоза в световен мащаб

Трябва да подчертаем, че това са водещите причини за развитие на неалкохолната форма на стеатоза. За появата й най-силно допринасят:

Затлъстяването. Натрупването на прекомерни мастни депа в тялото е пряко свързано и с патологичното свръхомазняване на черния дроб. Според прогнозите до 15 години ще се превърнем в нацията с най-сериозно затлъстяване в Европа. Това налага да се вземат индивидуални мерки за контролиране на калорийния прием и за подобряване функциите на черния дроб.

Диабет тип 2. Около 90% от случаите на диабет са от тип 2, при който организмът не произвежда достатъчно инсулин или клетките развиват резистентност към него. Това е втората най-честа причина за омазняване на черния дроб.

Висок холестерол. От една страна, този фактор е свързан със затлъстяването и косвено повишава риска от стеатоза. От друга страна обаче, високият холестерол допринася и пряко за влошаване функциите на черния дроб.

Стеатоза не е плашеща диагноза, стига да се предприемат правилните мерки. Коя е най-ефективната сред тях?

Значително подобряване състоянието на черния дроб се постига с приема на Хептен / Hepten®. Благоприятният ефект на продукта се дължи на доказания ефект на активната му съставка – пречистен и стандартизиран екстракт от бял трън, осигуряващ оптимални дози силимарин. Силимаринът действа на клетъчно ниво, подкрепяйки и възстановявайки увредените чернодробни клетки при стеатоза, хепатит, цироза, увеличен черен дроб (хепатомегалия).

borola
Сподели: