полезно за черния дроб

Да се изясни кое е вредно и кое полезно за черния дроб е необходимост, по-актуална от всякога. Днес поне една трета от населението на света официално се счита за предразположено към най-често срещаното чернодробно заболяване – стеатоза, или омазнен черен дроб. Състоянието се характеризира с прекалено натрупване на мазнини в чернодробните клетки и затормозяване на функциите им.

По отношение на стеатозата отдавна се води спор за това доколко полезно за черния дроб е пациентите да консумират кофеинови продукти. Наскоро публикувано проучване внася категорична яснота в тази насока. То е публикувано във възможно най-авторитетния източник – Журналът по Хепатология на Американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания.

Полезно ли е за черния дроб да се консумира кофеин при лечение на стеатоза?

Заключението на учените, провели изследването гласи, че консумирането на кофеинови продукти е полезно за черния дроб.

Установено е, че кофеинът стимулира метаболизирането на отложените в чернодробните клетки мазнини. Това означава, че ползите са налице не само за по-лесно справяне със стеатоза, но и за превенция на заболяването. Изчислява се, че полезна за черния дроб е дневната доза кофеин, съдържаща се в 2 до 3 кафета, черен или зелен чай.

Според учените това проучване ще даде допълнителна насока както на търсенето на методи за лечение на стеатоза, така и на прилагането на кофеина в медицинската практика. Важно е да се уточни, че с него не бива да се прекалява или да се злоупотребява без консултация със специалист.

Утвърденият метод за лечение на стеатоза

За ролята на кофеина при лечение на стеатоза тепърва ще се събират допълнителни данни. За момента като полезно за черния дроб в това отношение се разглежда влиянието на фактори като:

  • повишената физическа активност
  • придържането към определена диета за черния дроб
  • приемът на хепатопротектори – продукти, които стимулират регенерацията и функционалността на чернодробните клетки

Водещ хепатопротектор за допълващо лечение на стеатоза и други чернодробни заболявания е Хептен / Hepten®. Природният състав, доказаната ефективност и безопасност на продукта го правят първи избор на много специалисти и все повече пациенти.

 

borola
Сподели: