черен дроб

Широкоразпространено е схващането, че чернодробна цироза се развива само при хората, които редовно злоупотребяват с алкохол. Това схващане обаче е погрешно. До цироза на черния дроб може да доведат изключително много причини. По-долу ще посочим основните сред тях, за да улесним всеки в стремежа му да се предпази от нея, както и от другите често срещани заболявания на черния дроб. Важно е да се подчертае, че от значение е не само предпазването от причините, водещи до развитие на цироза. Не по-маловажно е и провеждането на профилактични прегледи и чернодробни изследвания с цел откриване на проблеми с черния дроб в максимално ранна фаза.

Чернодробна цироза – водещи причини за развитието й

Цирозата най-често се развива като усложнение на по-леки чернодробни заболявания. В други случаи за развитието й допринасят наследствени фактори или злоупотреби с различни вещества. Чернодробна цироза може да се появи вследствие на:

Злоупотреби с алкохол и развитие на алкохолен хепатит

Прекомерен прием на алкохол в продължение на години в почти 100% от случаите води до развитие на алкохолен хепатит. Това е възпаление на черния дроб, предизвикано от увреждащото влияние на алкохола и продуктите на неговото разграждане в организма. Количествата алкохол, които може да предизвикат увреждане на черния дроб са различни за отделния човек.

Хроничен хепатит

Заразяването с вирусен хепатит В е водеща причина за усложнения и развитие на чернодробна цироза в световен мащаб. Хронифициране се наблюдава и при много от случаите на хепатит С.

Автоимунен хепатит

Това е специфична форма на хепатит, предизвикана от разстройство в дейността на имунната система, която също може да се усложни и да доведе до развитие на цироза.

Стеатоза

Състоянието е известно и като омазнен черен дроб и от него страдат милиони хора по света. Развива се безсимптомно, диагностицира се най-често случайно при различни профилактични прегледи, а най-лошото е, че може да прогресира до цироза. Ранното откриване на стеатозата е основна причина за това специалистите да се обединяват около нуждата от профилактични чернодробни изследвания.

Заболявания, предавани по наследство

Много подобни болести допринасят за увреждане на черния дроб и намаляване на неговата функционалност и причиняват цироза. Сред тях се открояват хемохроматоза (прекомерно натрупване на желязо в черния дроб), болест на Уилсън, както и заболявания, водещи до недостатъчна секреция на чернодробни ензими.

Прекомерен прием на лекарства и натрупване на токсини в организма

Продължителният прием на каквито и да било лекарства, включително и такива без рецепта също може да провокира развитие на чернодробна цироза. Ефективната превенция в случая включва периодична детоксикация на черния дроб.

Чернодробна цироза – много причини за развитието й, един сигурен и доказан метод за превенция
Въпреки че за развитие на цироза може да допринесат редица фактори, успешна превенция на заболяването се постига с едно изпитано природно средство. Това е силимарин. Висококачествен, стандартизиран екстракт от силимарин е включен в състава на Хептен / Hepten®, което прави този продукт един от водещите хепатопротектори за подпомагане функциите на черния дроб.

borola
Сподели: