регенериране на черен дроб

Ново проучване показва изумителни резултати в полза на една от най-древните болести – проказата, по отношение на регенериране на черен дроб при животни. Изследователи от Университета в Единбург провеждат експерименти върху животни, а резултатите разкриват забележителна способност на бактериите, причиняващи проказа. Те успяват да възстановяват черния дроб по безопасен начин чрез стимулиране на здравословен растеж. Повече за любопитното проучване четете в следващите редове.

Повече за проучването и изумителните резултати

Проказата е отдавна познато заболяване, което води до увреждане като инфектира нервите, кожата и очите. Но бактерията, която причинява болестта, проявява и други необичайни свойства. Учените са изумени от способността на тези патогени да извършват т.нар. „биологична алхимия”, превръщайки един вид телесна тъкан в друга.

Това дава повод на екип от изследователи да проведат експеримент върху животински вид, който също боледува от проказа – броненосците. Резултатите от изследването, проведено в САЩ, показаха, че инфекцията се насочва към черния дроб на животните, където болестотворните бактериите успяват да „препрограмират“ жизненоважния орган за собствените си цели. Изумителното е, че черният дроб на броненосците почти е удвоил размера си. Появяват се опасения, че подобен темп на растеж може да бъде опасен, дори раков, но подробен анализ на резултатите показва друго. Черният дроб се запазва здрав, като съхранява обичайния набор от кръвоносни съдове и жлъчни пътища. Установено е, че органът също така функционира правилно.

„Откритието е изумително! Няма клетъчна терапия, която да може да направи това”, коментира проф. Анура Рамбуккана от Центъра за регенеративна медицина на Университета в Единбург. Изглежда, че проказата „пренавива“ биологичния часовник на черния дроб. Любопитно е, че здравите чернодробни клетки са с висока метаболитна активност. Но бактериите успяват да върнат процеса назад, където хепатоцитите бързо увеличават числеността си преди самото узряване. Допълнително анализиране на ДНК от тези клетки показва, че биологичната възраст на черния дроб е много по-малка от реалната възраст на броненосците. Към момента остава загадка точният механизъм на „подмладяване“ на жизненоважния орган при експерименталните животни.

Какво предстои?

Изследователите се надяват, че изумителното откритие може да се прилага за възстановяване на черния дроб на хора, чакащи за трансплантация в бъдеще. Или дори за обръщане на някои от щетите, причинени от процесите на стареене в други области от тялото. „Идеята е да използваме същата бактериална стратегия, да използваме изобретателността на бактериите, за да генерираме нови лекарства за регенерация и възстановяване“, споделя проф. Рамбуккана. Разбира се предстои да се проведат още изследвания, които да потвърдят обнадеждаващите резултати. Но експериментът проправят път за нови терапевтични подходи към лечението на чернодробни заболявания като цироза.

Регенериране на черен дроб по естествен път

Пациентите с чернодробни проблеми у нас спокойно могат да се доверят на Хептен / Hepten®. Този изцяло природен продукт се е доказал като природен хепатопротектор с висока ефективност за подобряване здравето и регенериране на черен дроб. Мощният ефект на натуралното средство в лечението и профилактиката на чернодробни болести се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин. Активната съставка неутрализира свободните радикали, помага за възстановяване на чернодробните клетки и усилва регенеративните способности на жизненоважния орган. Предлага се в иновативна фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), които осигуряват цялостно и бързо усвояване от организма. Продуктът е напълно безопасен и няма противопоказания, дори при дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Сподели: