диета при цироза

Пациентите, при които се поставя диагноза цироза не са никак малко, а за съжаление в наши дни това заболяване се открива и при много млади хора. Цироза на черния дроб попада в графата нелечими заболявания, при които единственият начин за пълно излекуване е чрез трансплантация на черен дроб. Лекарите обаче споделят, че подобрение на заболяването може да се постигне и с придържане към специална диета при цироза. Като допълнение към нея те предлагат и един специален продукт, който е сред най-силните хепатопротектори. Той има отдавна доказано действие и може значително да подобри функционалността и да ускори възстановяването на черния дроб.

Диета при цироза – какво да включите в менюто си?

Здравословно хранене е ключовото решение за забавяне прогресията на чернодробна цироза. Черният дроб е сред основните храносмилателни органи и видът на приеманата храна влияе силно на състоянието му.

Сред препоръчителните за прием продукти попадат всички тези, които се включват в стандартната диета за черен дроб. Препоръчват се:

– редовен прием на пресни плодове и зеленчуци

– пълнозърнести храни

– продукти, богати на белтъчини и съдържащи по-малко въглехидрати и мазнини

– снабдяване с оптимално количество витамини, най-вече мастноразтворимите витамин А, Д, Е и витамин К.

Кои продукти НЕ ТРЯБВА да присъстват в диетата при цироза?

Хората с чернодробна цироза трябва задължително да избягват 2 типа продукти:

– алкохол

– мазни храни

Страдащите от цироза на черния дроб, независимо от причините за развитие на заболяването, трябва задължително да изключат консумацията на какъвто и да било алкохол. Същото важи и за храните, богати на мазнини.

За разграждане на мазнините черния дроб отделя жлъчен сок (жлъчка). При цироза секрецията на жлъчка е сериозно затруднена, което води до непълно разграждане на приетите мазнини. Това е предпоставка за допълнително влошаване състоянието на черния дроб. Колкото по-малко мазнини присъстват в диетата при цироза, толкова ефектът от нея ще е по-позитивен.
Някои мазнини обаче не бива да се изключват напълно. Желателно е да се приемат ненаситени омега-3 мастни киселини, присъстващи в ядките, рибата, авокадото и растителните мазнини.

Коя е тайната съставка в диетата при цироза? Внимание – продуктът се препоръчва от лекарите като задължителен за прием

Идеално допълнение към диетата при цироза е приемът на природния продукт Хептен / Hepten®. Специалистите посочват, че това е един от най-мощните хепатопротектори у нас, който има потенциал при продължителен прием да ускори естественото възстановяване (регенерация) на черния дроб. Това е шанс, от който всеки човек с цироза или друго заболяване на черния дроб може и трябва да се възползва, алармират лекарите.

borola
Сподели: