бременност

Хепатит В – същност

Хепатит В е чернодробно заболяване, което се причинява от специфичен вирус (HBV). Може да увреди черния дроб до такава степен, че той да не е в състояние да изпълнява повечето от важните си функции, за да ни поддържа здрави. Само 5% от възрастните хора развиват хронична инфекция – при повечето от тях заболяването протича остро. При бебета, родени от майки с хепатит В, рискът да развият хронична HBV инфекция е 90%.

Изследване през бременността за установяване на хепатит В

Желателно е всички бременни жени да се изследват за хепатит В, като изследването е от особена важност за тези от тях, които попадат в рискови групи като здравни работници, партньори, живеещи с един заразен човек и др. Съветът на специалистите е бременните да си направят тест за хепатит В преди да се роди бебето. Ако тестът се окаже положителен, вирусът може да бъде предаден на новороденото бебе по време на раждането. За това е от голямо значение всички процедури по време на раждането да бъдат спазени от лекаря, за да може да се избегне риска от развитие на хепатит В у бебето. Целта е новороденото да бъде максимално защитено от инфекцията.

Как да предпазите бебето си от хепатит В?

Опазването на плода от заразяване с хепатит В включва няколко стъпки. На първо място е задължително точното определяне на вирусното натоварване чрез изследване на хепатит В вирусна ДНК. При наличие на такава, бременната жена трябва да се подложи на лечение. Изключително важен е задължителният скрининг за хепатит В в началото на втория триместър на бременността. Ако се установи, че майката се нуждае от лечение по време на бременността, то се провежда по общите правила на лечение на болните от хроничен хепатит В. Ако хепатитът не се активира по време на бременността, майката не се лекува. При висок вирусен товар и желание да се минимизира риска от предаването му на плода, лечение се извършва в последния триместър на бременността. Когато бебето се роди са необходими още две стъпки, които да гарантират двойна защита на новороденото. Едната е пасивна имунизация на бебето в първите часове след раждането. Другата е активна имунизация с противохепатитна ваксина. Тези мерки трябва да започнат най-късно до 24-ия час от живота на бебето. Ако препоръките се изпълнят правилно, рискът за предаване на хепатит В пада под 5%, дори и до нула, ако вирусния товар поначало е бил нисък.

Природен хепатопротектор с висока ефективност при хепатит

Приемът на хепатопротективни природни продукти може да донесе безспорни ползи на огромен брой хора, страдащи от леки или тежки проблеми с черния дроб, включително и от хепатит В. Такъв продукт е Хептен / Hepten®, съдържащ силимарин (екстракт от Бял трън), който ускорява регенерацията на чернодробните клетки и неутрализира свободните радикали.

borola
Сподели: