стеатоза при деца

По-голямата обиколка на талията на 3-годишна възраст увеличава риска от развитие на стеатоза при деца до 8 години. Това установява ново проучване, публикувано в Journal of Pediatrics. Научете повече подробности в следващите редове.

Още за проучването, което свързва повечето сантиметри в талията с появата на стеатоза при деца до 8 години

„Болшинството родители са наясно, че затлъстяването може да доведе до диабет тип 2 и други метаболитни състояния. Малко от тях обаче знаят, че прекомерното натрупване на мастна тъкан в организма крие опасност от стеатоза при децата.“ Това са думи на авторката на изследването д-р Дженифър Ву Байдал, която е асистент по педиатрия в колежа за лекари и хирурзи „Вагелос“ към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

За разлика от предишни проучвания, които се фокусират върху статоза при юноши и млади хора, новото изследване търси рискови фактори за омазняване на черния дроб при малки деца

Д-р Ву Байдал и екипът ѝ изследват серумните стойности на ензима аланинаминотрансфераза (ALAT) при 635 деца от Project Viva, проспективно проучване, провеждано в Масачузетс, САЩ, което цели да подобри здравето на майките и техните деца. Това е ензим, чиито нива се повишават дори при минимално чернодробно увреждане още преди изява на симптоми и признаци на заболяване.

Резултатите от изследването показват, че 23% от децата имат повишени нива на ALAT. По-високи стойности на ензима се регистрирани при 3-годишни малчугани с по-голяма обиколка на талията (показател за коремно затлъстяване) и при деца на възраст 3-8 години със затлъстяване. Около 35% от 8-годишните деца със затлъстяване имат високи нива на ALAT. За сравнение, високи стойности на ензима са установени при 20% от децата с нормално тегло на същата възраст.

„В повечето случаи нивото на ALAT в кръвта се изследва при деца над 10 години, които са в риск. Нашето проучване подчертава важността на действията в по-ранен етап от живота. Това би позволило да се предотврати затлъстяването и свързаните с него усложнения като чернодробното затлъстяване“, категорична е д-р Ву Байдал

След изследването, което намира връзка между по-голямата обиколка на талията в ранна възраст и появата на стеатоза при деца до 8 години, е време за доказаните мерки за справяне с чернодробното затлъстяване при деца и възрастни

Понастоящем най-добрите начини за справяне с чернодробната стеатоза са нормализиране на теглото, избягване на преработените храни и повишаване на двигателната активност.

За увеличаване на ефекта от промяната в начина на живот и подобряване на чернодробното здраве специалистите у нас препоръчват хепатопротектора Хептен / Hepten®®. Това е 100% природен продукт без противопоказания, който осигурява комфорт на черния дроб при деца над 1 година и възрастни. Благотворният му ефект се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Sylibum marianum), представляващ 100 mg силимарин.

Приеман според предписанието, продуктът оказва положителен ефект при възпалителни и метаболитни чернодробни увреждания. Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули) позволява по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът е наличен в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

borola
Сподели: