стеатоза на черния дроб

Стеатоза е най-честото увреждане на черния дроб. Както при останалите проблеми с черния дроб обаче последствията при стеатоза далеч не се заключват само в увреждане на чернодробните функции. Скорошно проучване доказва, че страдащите от стеатоза на черния дроб са предразположени към сърдечни проблеми.

Стеатоза на черния дроб

Същност:

При стеатоза на черния дроб в чернодробната тъкан (паренхим) се отлагат прекомерно количество липиди. Затова заболяването се означава и като омазнен черен дроб. Прекомерното омазняване действа провъзпалително, т.е. провокира възпаление на черния дроб, което може да прогресира и да увреди и други органи.

Последните проучвания:

Проучване на научен екип от Канзас (САЩ) провокира специалистите да разгледат стеатозата на черния дроб от необичаен ъгъл. Именно това проучване кара специалистите вече да гледат на заболяването като на водещ рисков фактор за развитие на сърдечни проблеми. В това отношение стеатоза на черния дроб се нарежда до високия холестерол, хипертонията и метаболитния синдром.

Научният екип от Канзас проучва състоянието на 400 пациенти със стеатоза на черния дроб. Резултатите са обявени на миналогодишната сбирка на Американската асоциация по гастроентерология. Над половината от участниците в изследването имали придружаващи стеатозата сърдечни проблеми. Според американските специалисти двата типа заболявания вече трябва да се разглеждат успоредно. Потенциалът на това проучване по отношение превенцията на сърдечните усложнения при стеатоза на черния дроб е огромен. При настоящите темпове на разпространение на стеатозата учените очакват до 2020 г. около 40% от населението в развиващите се страни да има омазнен черен дроб.

Стеатоза на черния дроб – ефективно решение

За подпомагане функцията на черния дроб при стеатоза и за успешната й превенция може да се разчита на природния продукт Хептен / Hepten®. Той е мощен хепатопротектор, който ускорява възстановяването на чернодробните клетки и подпомага естествената регенерация на черния дроб.

В състава на Хептен е включен силимарин – най-мощното природно средство за справяне със стеатоза на черния дроб и други типове чернодробни проблеми. Продуктът е напълно безвреден дори при продължителен прием и има доказан ефект, което го превръща в първи избор за редица специалисти.

 

borola
Сподели: