стеатозен черен дроб

Пациентите със стеатозен черен дроб (чернодробно затлъстяване) се повлияват добре от периодично гладуване (интервално хранене; фастинг) и кардио. Откритието е на експерти в областта на храненето от Илинойския университет в Чикаго, САЩ. Резултатите от проведеното проучване са публикувани в сп. Cell Metabolism.

За тримесечния период на изследването хората, които са правили фастинг и са спортували са с повишена чувствителност към инсулин. И с по-ниско ниво на мазнини в черния дроб или на ензима аланин аминотрансфераза (известен още и като аланин трансаминаза, ALАT). Всичко това е признак за подобряване на чернодробното здраве.

Стеатозен черен дроб – данни за ефекта от кардиото и фастинга

Участниците в изследването са разпределени на случаен принцип в четири групи. Една група практикува интервално хранене, другата – кардио (аеробни) упражнения, третата – интервално хранене и кардио. Четвъртата група е контролна – участниците в нея не променят начина си на хранене и физическата активност.

Хората, които правят фастинг и/или аеробни упражнения, следят количеството приета храна и използват елиптичен кростренажор по един час пет пъти седмично.

„При сравняване на резултатите от изследваните четири групи лица установихме, че най-голямо подобрение има при практикуващите едновременно интервално хранене и кардио. Подобно подобрение няма при хората, които правят само фастинг, или само кардио“. Коментарът е на д-р Криста Варади. Тя е преподавател по хранене и диететика във Факултета по приложна медицина и здравни науки на Илинойския университет и главен автор на проучването.

Проучването е първото, което изследва ефекта на едновременното практикуване на периодично гладуване и кардио върху чернодробната стеатоза.

Освен подобряване на метаболитните показатели д-р Варади и колегите ѝ отчитат и безопасността на метода

Данните сочат, че промените в храненето и физическата активност не са донесли неблагоприятни последици за здравето на изследваните лица. Това дава основание на изследователите да твърдят, че практикуване на фастинг и кардио е добър вариант за пациентите със стеатоза, които искат да подобрят без лекарства чернодробното здраве.

Доказан хепатопротектор – част от комплексната грижа при пациенти със стеатозен черен дроб

Все повече специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват Хептен / Hepten® при омазняване на черния дроб. Това е продукт с най-високо качество, който оказва положителен ефект при възпалителни и метаболитни чернодробни увреждания.

Положителното действие се дължи на активната съставка силимарин. Това вещество е извлечено от семената на Бял трън (Sylibum marianum) – растение, което доказано подпомага функциите на черния дроб.

Продуктът усилва ефекта от хранителния режим и физическата активност. Приемът е удобен – до 3 течни капсули (Solucaps) дневно, след хранене с малко вода. Solucaps формата позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки.

Продуктът е подходящ и за деца. Няма противопоказания дори при продължителна употреба. Наличен е в аптеките и в сайта на онлайн МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: