хранене черен дроб

Начинът на хранене оказва съществено влияние върху функциите на нашия черен дроб. Публикация на д-р Санчари Дута ни разкрива повече за ефекта, който диетата оказва на черния ни дроб.

Защо балансираният начин на хранене е важен за здравето на черния дроб?

Хранителните нутриенти, като въглехидрати, протеини и мазнини, се абсорбират в кръвта от стомашно-чревния тракт. След това се транспортират до черния дроб, който ги обработва и съхранява за изпълнение на жизненоважни физиологични функции. Освен тях, черният дроб обработва и потенциално опасни субстанции, като алкохол, и предотвратява натрупването им в организма. Тези процеси правят здравето на черния дроб от съществено значение за поддържането на добра хомеостаза на цялото тяло.

Като добре балансирана се означава тази диета, която е с по-ниско съдържание на въглехидрати, мазнини, захар и сол, и е богата на фибри. Такъв тип хранене намалява метаболитната тежест върху черния дроб и способства за запазване на нормалните му функции. Балансираната диета, полезна за черния дроб, включва още разнообразие от плодове и зеленчуци, нишестени въглехидрати, мляко и соеви продукти, крехко месо, варива и ненаситени мазнини. Освен тях, приемът на много вода е жизненоважен за превенция на дехидратация и поддържане на оптимална чернодробна функция.

Какво компрометира функциите на черния дроб?

За да се поддържа органът здрав, трябва да се избягват определени хранителни компоненти, влошаващи функциите му.
Приготвените чрез пържене „бързи” храни са с високо съдържание на мазнини и захар, и са изключително вредни за черния дроб. Храните с много сол могат да доведат до задържане на течности и подуване на черния дроб. При тежко увреждане, органът не може да обработва протеините правилно, което води до натрупване на опасни отпадъчни продукти в кръвта. За това при заболявания на черния дроб приемът на белтъчини трябва да се намали.

Както е известно, черният дроб е органът, който „обезврежда” алкохола. За да се избегне увреждане от алкохол, консумацията на спиртни напитки трябва да бъде сведена до минимум или напълно да се преустанови.

С какво може да се допълни пълноценното хранене за поддържане на здрав черен дроб?

Спазването на здравословна диета е ключова стратегия за поддържане на здрав черен дроб. Също така, ако бъде открито на време, увреждането на черния дроб може да бъде овладяно и органът да започне да се възстановява под влиянието на подходящ хранителен режим. За да се ускори този процес, към диетата е удачно да се включи хепатопротективно средство, което подпомага функциите на черния дроб. То може да се използва както за защита от увреждания, така и при нарушени чернодробни функции и вече възникнали заболявания. Продуктът, препоръчван от специалистите, е Хептен / Hepten®®. Той съдържа стандартизиран висококачествен есктракт от семена на Бял трън, под формата на активното вещество силимарин. Приемът му съдейства за:

  • оптимална детоксикация на черния дроб
  • ускоряване регенерацията на чернодробните клетки
  • очистване на организма от токсини
  • подобряване обмяната на веществата и храносмилането
  • благоприятно повлияване на състава и функциите на жлъчката
  • оказване на положителен ефект върху бъбречните клетки
borola
Сподели: