хепатит А

Какво е хепатит А?

Хепатит А представлява възпаление на черния дроб, което се причинява от хепатитен вирус А (HAV).

Как се разпространява хепатит А?

Вирусът на хепатит А е изключително устойчив в околната среда. За разлика от хепатити В и С, които се разпространяват чрез контакт със заразени секрети, той може да се разпространи чрез храна и вода. Оцелява във високо киселинната среда в стомаха, а при стайна температура може да живее повече от седмица. Във вода издържа по-дълго време – от 3 до 10 месеца. При хората, работещи в детски градини и старчески домове съществува по-висок риск от заразяване с хепатит А, както и в райони, в които питейната вода е силно замърсена.

Какви са признаците на хепатит А?

Заболяването протича с различни признаци като при децата е възможно да липсва клинична изява. С напредването на възрастта обаче, нарастват и усложненията при протичане на инфекцията, но като цяло рядко остават трайни последици. Признаците на хепатит А включват:

– загуба на апетит

– умора

– стомашни болки

– температура

– повдигане и повръщане

– развитие на жълтеница

Възстановителният процес е продължителен. При навременно лечение е възможно пълно възстановяване на черния дроб. При някои случаи (от 3% до 20%) заболяването може да се повтори, като тези повторни прояви не продължават повече от 12 месеца.

Как да се предпазим от хепатит А?

Най-добрият начин за предпазване от вирусен хепатит А е спазването на безупречна хигиена като миенето на ръцете с топла вода и сапун е от особено значение. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият грижливо преди консумацията им в суров вид. Освен това не трябва да се пие вода от непречистени източници. От Световната Здравна Организация препоръчват хората, които са в риск, да се ваксинират срещу хепатит А.

Важно е да се пият много течности и да се спазва подходящ хранителен режим като е добре да се консумират нетлъсти меса, млечни продукти, домати, зелен фасул, грах, овесени ядки, мед, череши, ягоди и др. Не се препоръчват тежки физически упражнения по време на боледуването и през възстановителния период.

Какво още препоръчват специалистите при хепатит А?

При хепатит А специалистите съветват да се приемат хепатопротектори. Доказано ефективен сред голямото разнообразие от предлагани продукти е Хептен / Hepten®. Това е изцяло природен продукт, който се различава от другите препарати по качеството на съставките, начина на екстракция и фармацевтичната форма. Хептен съдържа екстракт от Бял трън – силимарин, който ускорява регенерацията на чернодробните клетки, стимулирайки биосинтезата на функционални и структурни белтъци. Освен това силимаринът неутрализира свободните радикали. Този антиоксидантен ефект води до прекъсване процеса на прекисно окисление на липидите и предотвратява по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури.

borola
Сподели: