хепатит А

Хепатит А е възпалително заболяване, което засяга черния дроб. Причинява се от хепатитен вирус А (HAV). За разлика от хепатит B и C, този вид протича предимно остро. Познат е още като „болест на мръсните ръце“.
Хепатит А е заразна болест, която се предава от човек на човек или чрез заразена храна или вода. В случаите със заразена храна обикновено човекът, който я приготвя, я заразява. Много вероятно е преносителят да не е наясно, че е носител на инфекцията, тъй като вирусът обикновено се предава в първите две седмици на заболяването, преди проявата на първите симптоми.

Симптоми на хепатит А

Симптомите на този вид вирусен хепатит започват да се проявяват около 28-мия ден след заразяването, но могат да се появят и две седмици след инфектиране.

Само 30% от децата, заразени с вируса на хепатит А, проявяват симптоми. Някои от по-ранните прояви на заболяването включват:

  • мускулни болки
  • главоболие
  • липса на апетит
  • абдоминален (коремен) дискомфорт
  • умора и слабост
  • треска

След няколко дни около 70% от пациентите развиват жълтеница (пожълтяване на кожата, склерата на очите и лигавиците).

Продължителност на симптомите

Симптомите обикновено траят по-малко от два месеца, но понякога могат да продължат до шест месеца. Жълтеницата може да продължи до 8 месеца.

Усложнения от хепатит А

При тежко проявление на хепатит А може да се развие остър фулминантен хепатит. Това е рядко срещано, но тежко усложнение на инфекциозното заболяване, при което токсините от вируса на хепатита унищожават необичайно висок брой чернодробни клетки (около ¾ от всички клетки). Фулминантен хепатит А може да причини и допълнителни усложнения като мускулна дисфункция и множествена органна недостатъчност.

Превенция на хепатит А

Хепатит А може да се избегне, тъй като съществува ваксина срещу заболяването. Но за хора, които не са се ваксинирали, заразяване с болестта е напълно възможно. В такива случаи се препоръчва да се прилагат някои от основните техники за превенция.

Хората, които се занимават с приготвянето на храна трябва винаги да измиват ръцете си след ползване на тоалетна, след смяна на памперси и преди приготвяне на храна.

Добре известен факт е, че хепатит е възпалително заболяване, което засяга и уврежда черния дроб. Затова е добре да се погрижим за здравето и пълноценното функциониране на този важен за множество процеси орган.

Навременното диагностициране на заболяването е от съществено значение за ефективното лечение. При пациенти с установен хепатит се препоръчва прием на хепатопротектори като Хептен / Hepten® – за защита на черния дроб и предотвратяване на бъдещо увреждане на органа.

Хептен съдържа силимарин (екстракт от Бял трън), чийто благоприятен ефект върху черния дроб е познат от векове. Силимарин ускорява регенерацията на чернодробните клетки, затова е изключително подходящ при хепатит и всякакви възпалителни заболявания на черния дроб. Освен това силимарин притежава антиоксидантен ефект, който предотвратява по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури и неутрализира свободните радикали.

borola
Сподели: