детски хепатит

Докладвани са случаи на мистериозен детски хепатит, който протича със сериозно увреждане на черния дроб. Към момента броят на заразените деца в световен мащаб е около 200, направени са 17 чернодробни трансплантации и има данни за 1 смъртен случай, причинен от острото заболяване с неизвестен произход. По-голямата част от идентифицираните случаи са на територията на Обединеното Кралство, а възрастта на засегнатите деца е между 1 и 16 години. Към момента нито едно от тях не е дало положителен резултат за известните до момента вируси на хепатит A, B, C, D или E, което предполага нова патогенеза. Според Световната здравна организация (СЗО) щам аденовирус, известен като F41 е възможно да има връзка със заболяването.

Повече за хипотетичната връзка между детски хепатит и аденовирус

Учените разглеждат аденовирусът като възможна хипотеза за огнищата на непознатия детски хепатит, защото щамът F41 е открит в над 70 от идентифицираните до момента случаи, според данни на СЗО.

На 21 април Центровете за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ уведомиха обществените здравни органи за група от необясними случаи на хепатит при деца в Алабама. През ноември 2021 г. голяма болница информира CDC за случаи на 5 деца със значително увреждане на черния дроб, без да има обяснима причина. Три от тях са развили остра чернодробна недостатъчност. До февруари тази година в болницата са идентифицирани още 4-ма пациенти с мистериозното заболяване, като всички те са имали инфекция с аденовирус F тип 41. Здравните власти в Обединеното кралство също са уведомили СЗО за 10 случая на тежък остър хепатит при деца в Шотландия. До 8 април броя на заболелите е достигнал 74, като при част от пациентите отново се наблюдава аденовирусната инфекция.

Учените продължават да провеждат изследвания по темата с цел оценка на риска и оптимизиране на лечението. Към момента не е установена връзка между непознатия хепатит и SARS-CoV-2, въпреки че част от децата са дали положителна проба за коронавируса.

Симптоми на хепатит и какво знаем за аденовирусите

Според Центровете за контрол на заболяванията стандартно хепатитът протича със следните симптоми: температура, отпадналост и умора, загуба на апетит, гадене и повръщане, коремна болка, тъмна урина, светли изпражнения, болки в ставите и жълтеница.

Д-р Каласкар, специалист по детски инфекциозни болести в Детската болница в Минесота, споделя пред „Medical News Today”, че не бива да се подценяват случаите на деца с диария и жълтеница, които не вдигат температура. При хепатит също така се наблюдават прекомерно високи нива на чернодробни ензими.

Към момента преобладаваща улика, открита при голяма част от заразените деца с мистериозния хепатит, е наличието на аденовирус тип 41, но учените все още не знаят дали и как той би могъл да предизвика заболяването. Към днешна дата са идентифицирани повече от 100 аденовируса. Те са често срещани патогени, които засягат предимно очите, дихателните пътища и червата. Но могат също да причинят заболяване на черния дроб, пикочните пътища и аденоидните жлези. Аденовирус тип 41 и тип 40 са познати като причинители на диария и се свързват със смъртни случаи вследствие на стомашното разстройство.

Изцяло природен продукт за подкрепа на черния дроб при остър хепатит при деца и възрастни

Хептен / Hepten®® е мощен хепатопротектор, създаден с грижа за чернодробното здраве. Благоприятното му действие се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum 125 mg, представляващ 100 mg силимарин). Ефектът е подсилен от иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), която осигурява цялостно и бързо усвояване на активната съставка от организма. Резултатът при редовен прием е защита и ускорена регенерация на чернодробните клетки (хепатоцити), детоксикация на черния дроб и по-добро храносмилане. Подходящо е да се прилага и за деца над 1 година. Няма данни за противопоказания и странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola
Сподели: