хепатит

Проблеми с черния дроб може да се появят поради много причини. Всеки е запознат с негативното влияние на алкохола върху черния дроб, което е водещата причина за поява на цироза. Много хора са наясно и с факта, че прекаляването с мазни храни и залежаването може да доведат до развитие на стеатоза (омазнен черен дроб). Тези заболявания будят притеснение у всеки човек.

Никое от характерните заболявания на черния дроб обаче не може да се мери с уплахата, която настъпва у хората, чули диагнозата хепатит. Наистина ли хепатит е толкова плашещо и сериозно заболяване?

Сигурните факти, касаещи хепатит – причини и симптоми

Терминът хепатит означава възпаление на черния дроб. То се появява вследствие злоупотреби с алкохол, увреждащото влияние на някои лекарства или поради заразяване с хепатитен вирус. Това е причина да се разлеждат няколко различни типа хепатитни заболявания, според причинителите им:

– вирусен хепатит

алкохолен хепатит

токсичен хепатит

– автоимунен хепатит

При отделните типове се наблюдават различия по отношение на степента на увреждане на черния дроб и цялостните последствията от развитието им. Вирусен хепатит се предава от човек на човек по кръвен път или след контакт с болен. Останалите видове са резултат от интоксикация и претоварване на черния дроб с различни субстанции. Общото между отделните хепатитни заболявания са някои симптоми, с които се проявяват:

– постоянна умора и отпадналост

– липса на апетит

– гадене

– главоболие

– сърбеж по кожата, обриви

– тъмна урина и светли изпражнения

– жълтеница (пожълтяване на склерата на очите и на кожните лигавици)

Колко сериозно заболяване е хепатит?

В някои случаи заболяването е скоротечно (остър хепатит), в други симптомите му може да се проявяват периодично цял живот (хроничен хепатит).

При остър хепатит, обикновено вирусен от тип А, симптомите са силни, но пациентите се възстановяват бързо и в повечето случаи – напълно успешно. По-сериозно внимание следва да бъде обърнато на хората с диагноза хроничен вирусен хепатит. Той се обостря периодично, водейки до увреждане на нови и нови чернодробни клетки (хепатоцити). Увредената тъкан се заменя от нефункционална фиброзна тъкан, като в по-тежките случаи може да се развие чернодробна цироза.

Колкото и сериозно да звучи тази информация за хората с хепатит обаче в случая има и добра новина, която е потвърдена от практиката на множество лекари по света. Дори и увреден в сериозна степен, черният дроб може да се възстанови напълно. Има нужда само от време и малко външна помощ. Тя включва:

– периодично прочистване на черния дроб

– възстановяване на черния дроб и хепатоцитите с прием на хепатопротектори

Качествен хепатопротектор, който се препоръчва на пациентите с хепатит и други проблеми с черния дроб

Всеки човек с хепатит може да разчита на доказаната помощ на природния продукт Хептен / Hepten®. Той съдържа силимарин – един от световно признатите хепатопротектори, под формата на екстракт от бял трън. Хептен е средство, което може да приемате без притеснение докато преодолеете хепатита и другите проблеми с черния дроб.

borola
Сподели: