хепатит B

Хепатит B е един от само двата типа вирусен хепатит, срещу които има разработена ваксина. Другият е хепатит А – най-често срещаната вирусна форма на това чернодробно заболяване.

Макар да се среща сравнително рядко хепатит B протича тежко и много често хронифицира. Поставянето на ваксина е ефикасен метод за намаляване на риска от инфектиране и за подсигуряване на по-лесното лечение при евентуално заразяване. Оказва се обаче, че има един широко разпространен фактор, който от една страна намалява ефекта на ваксината, а от друга – затруднява лечението на хепатит B. Този фактор е тютюнопушенето, а данните за негативния му ефект върху профилактиката и успешното лечение на хепатит B са резултат от проучване, публикувано наскоро в престижния журнал Viral Immunology.

Откажете пушенето при ваксиниране или лечение на хепатит B

Научен екип от университет в Бангладеш извършва първо по рода си комплексно проследяване на ефекта на тютюнопушенето върху хепатит B. Учените проследяват състоянието на 2 групи хора:

  • първата е съставена от пациенти, развили хепатит B, които се лекуват с мощни противовирусни препарати
  • втората група включва хора, наскоро ваксинирани срещу хепатит В

Общото между двете групи е, че са съставени само от активни пушачи, средно по около 150 души във всяка група.

След проследяване състоянието на пациентите са установени 2 интересни и изключително важни от медицинска гледна точка факта:

1. Само 30% от болните от хепатит В пациенти са откликвали на лечението и са успели да “изчистят” вирусната инфекция. Показаните позитивни резултати от лечението обаче били налице след много по-дълъг от нормалното период от време

2. Образуваните след ваксинирането антитела при пушачите са около 9 пъти по-малко в сравнение с тези, установявани при непушачи. Това драстично намалява шансовете на пушачите да изградят ефективен имунитет срещу вируса на хепатит В.

Заключението на учените гласи, че активното тютюнопушене провокира нужда от по-продължително и комплексно лечение при пациенти с хепатит B. По отношение на ваксинирането, при пушачите много често се налага да се поставя допълнителна, т.нар. бустерна доза ваксина срещу хепатит B.

За допълване лечението на хепатит B и превенция на усложненията

Осигуряването на пълен комфорт за черния дроб е ключово условие за успеха на лечението на всяко чернодробно заболяване. Приемът на т.нар. хепатопротектори подпомага функциите на черния дроб и ускорява неговата естествена способност да се регенерира. Така хепатопротекторите могат да допълнят лечението на хепатит B и да повишат ефективността на ваксината.

Сред най-мощните природни хепатопротектори е екстрактът от Бял трън, съдържащ високо количество силимарин. Той действа комплексно по отношение не само на чернодробните функции, но и на асоциираните с тях процеси на храносмилане, детоксикация, производство на жлъчка и др. Природният продукт Хептен / Hepten® съдържа високи дози силимарин и се предлага под формата на иновативните течни капсули, което позволява по-бързото му и пълно усвояване. Хептен се прилага успешно при лечение на всякакъв тип чернодробни заболявания – хепатит, стеатоза, цироза, интоксикация или уголемяване на черния дроб и др.

borola
Сподели: