храни за пречистване на черния дроб

Предвид жизненоважните функции, които изпълнява черния дроб е от първостепенно значение неговото редовно пречистване, особено с полезни за тази цел храни. Черният дроб е един от най-големите органи в тялото, който работи денонощно, за да изхвърля токсините от него. Той може да се пречиства и да се обновява, което помага за здравословното функциониране на организма. Ако в тялото ви има прекалено много токсини, черният дроб може да се претовари и да не може да се справи с техния излишък. Затова и на помощ идват някои храни, определяни за неговия детокс. Продължете да четете статията и разберете кои са те.

Кръстоцветни зеленчуци – супер храни за пречистване на черния дроб

Най-полезни за черния дроб са спанак, зеле, броколи, брюкселско или къдраво зеле. Повечето от тях насърчават производството на жлъчен сок и са богати на фибри. Това от своя страна подобрява процеса на храносмилане, от което зависи и дейността на черния дроб. Кръстоцветните зеленчуци са основен източник на глутатион – антиоксидант, естествено синтезиращ се в организма. Основната му роля е да предпазва тялото от свободни радикали, пероксиди и тежки метали. От листните зеленчуци най-много се отличават броколите и тяхната редовна консумация е с доказан ефект върху пречистването на черния дроб от токсини и канцерогени.

Орехи – храните помощници за пречистване на черния дроб

Орехите са източник на L-аргинин – аминокиселина, която помага за пречистване на черния дроб от амоняк. Освен това те са богати на глутатион и омега-3 мастни киселини и консумацията им регулира нивата на чернодробните ензими. Това от своя страна води до естествена детоксикация на органа.

Цвекло – полезно при детокс на черния дроб

Цвеклото като цяло е пренебрегван зеленчук, но всъщност се класира като една от най-добрите храни за пречистване на черния дроб. Консумацията му може да стимулира и подпомогне цялостната функция на органа, тъй като съдържа значително количество растителни флавоноиди и бета-каротин. Доказано е, че те от своя страна помагат в борбата с инфекциите, подпомагат и детоксикирането на черния дроб. А сокът от кореноплодният зеленчук е основен източник на веществото беталаин, което ефективно защитава клетките и тъканите от дехидратация, намалява възпалението и оксидативния стрес.

Чесън – част от храните, които помагат за пречистване на черния дроб

Чесънът съдържа два съединения – алицин и селен, които са важни за пречистване на черния дроб и елиминиране на токсините. Селенът е микроелемент с доказани свойства за повишаване на антиоксидантите в организма и в борбата със свободните радикали в него. Освен това, консумирането на няколко сурови скилидки чесън на ден намаляват нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. А това помага на черния дроб да функционира по-добре и да извършва основните си дейности без затруднения.

Природно допълнение към храните за цялостно поддържане и пречистване на черния дроб

Все повече специалисти препоръчват за здрав черен дроб освен храни богати на антиоксиданти, редовна физическа активност и приема на Хептен / Hepten®. Това е изцяло натурален хепатопротектор, който оказва благоприятно влияние върху функциите на жизненоважния орган и жлъчката. Мощното му действие се дължи на активната съставка силимарин 100 мг, извлечен от лековитата билка Бял трън. Редовният прием на продукта подпомага детоксикацията и регенерацията на чернодробните клетки, повлиява благоприятно обмяната на веществата и пречиства тялото от токсини. Иновативната форма на капсулата – Solucaps, осигурява по-добро и цялостно усвояване на активната съставка от организма. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием на продукта, минимум 3 месеца.

Може да се намери в аптеките без рецепта или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: