възстановяване на черния дроб след алкохол

Процесът за възстановяване на черния дроб след алкохол е строго индивидуален. Когато говорим за преработване на спиртни напитки в организма, върху този жизненоважен орган пада най-голямото натоварване. И въпреки че мнозина си мечтаят лишаването от алкохол в рамките на седмица или месец да „рестартира“ чернодробното здраве, истината е, че времетраенето на детокса зависи от степента на увреждане на органа и потенциалните усложнения. Повече за пречистването и консумацията на алкохол споделяме в следващите редове.

Влияние на алкохола върху чернодробното здраве

Специални ензими в черния дроб са отговорни за изчистването на токсините, включително тези, приети с алкохола. В краткосрочен план алкохолът се преработва в черния дроб за около час. Всъщност усещането на опиянение идва, когато този жизненоважен орган е твърде претоварен, за да преработи правилно спиртните напитки. Алкохолът прелива в кръвния поток и временно се появява характерното чувство на замайване.

В дългосрочен план продължителната употреба на алкохол причинява сериозно увреждане на черния дроб. Най-разпространените опасности, които грозят чернодробното здраве при прекаляване със спиртни напитки са цироза и омазняване на черния дроб (алкохолна стеатоза).

Колко време отнема пълното възстановяване на черния дроб след алкохол?

Част от факторите, които определят времето, което ще е необходимо на черния дроб да се възстанови след алкохолно увреждане включват:

  • Количеството консумирани спиртни напитки
  • Честота на консумация на алкохол
  • Наличие на здравословни проблеми
  • Възраст
  • Тегло

Преглед на изследвания от 2021 г. показва, че две до четири седмици въздържание от спиртни напитки, при употребяващи алкохол във високи количества, е помогнало за намаляване на възпалението и смъкване на повишените серумни нива в черния дроб. Според експертите краткосрочното въздържание от алкохол със сигурност ще е от полза, но при сериозно чернодробно увреждане са необходими по-радикални мерки. За пациенти с цироза или алкохолна стеатоза дори една чаша алкохол е токсична за чернодробното здраве.

Стъпки за възстановяване на черния дроб след алкохол

Основните препоръки за детокс на увреден от алкохол черен дроб са преустановяване консумацията на спиртни напитки и изборът на балансиран хранителен режим. Тъй като въздържанието е най-трудната част за редовните консуматори на алкохол, препоръчваме при абстиненция нуждаещите се да потърсят лекарска помощ. Заменянето на любимия коктейл или бира с безалкохолна алтернатива може да е от полза за справяне със социалния натиск при ограничаване на алкохола.

Правилното хранене също ще подпомогне чернодробното възстановяване при увреждане от алкохол. Особено ефективна е Средиземноморската диета, която доставя на организма необходимите хранителни вещества без да натоварва функцията на черния дроб с излишни токсини. Този хранителен режим набляга на консумацията на плодове, зеленчуци, зехтин, риба и пълнозърнести храни. Повече за ползите вижте тук.

Природен детокс срещу увреждане на черния дроб

Важна стъпка в грижата за чернодробното здраве е приема на подходящ хепатопротектор. Специалистите у нас препоръчват Хептен / Hepten®. Продуктът представлява мощно природно средство с благоприятен ефект върху функциите на черния дроб и жлъчката. Съдържа висококачествен, стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, под формата на активното вещество силимарин. Той действа в различни направления за осигуряване на пълна грижа и комфорт за черния дроб. Приеман редовно продуктът подобрява чернодробните функции при увреждания на органа, ускорява регенерацията на чернодробните клетки, подпомага детоксикацията, прочиства тялото от натрупаните токсини и подобрява обмяната на веществата и храносмилането. Продуктът действа безотказно и без странични ефекти. Фармацевтичната му форма течни капсули (Solucaps) позволя бързо и цялостно усвояване.

borola
Сподели: