чернодробна недостатъчност симптоми

Някои неподозирани симптоми подсказват за чернодробна недостатъчност – състояние, при което жизненоважният орган не може да функционира правилно. Чернодробната недостатъчност бива два вида: остра или хронична. В първия случай състоянието се проявява внезапно и обикновено е резултат от вирусен или автоимунен хепатит или прием на медикаменти. Хроничната чернодробна недостатъчност се развива бавно и може да бъде причинена от продължителна злоупотреба с алкохол, цироза, недохранване и др. В следващите редове споделяме част от предупредителните знаци, които биха могли да са индикация за нарушена функция на органа.

Симптоми на чернодробна недостатъчност

Черният дроб изпълнява редица функции в организма, които грубо можем да разделим в четири категории – храносмилане, пречистване на кръвта, подпомагане на имунитета и кръвосъсирване. Признак на увреден черен дроб е, когато органът не може да изпълнява една от задачите си. Ето за какво да внимавате.

Липса на апетит

Хората с увреден черен дроб често страдат от нарушено храносмилане и повишени нива на токсини в кръвта. Това може да предизвика гадене и впоследствие липса на апетит. Черният дроб има отношение към синтеза на хормоните на глада – грелин и лептин. Лептинът намалява апетита, докато грелинът го увеличава. При чернодробна недостатъчност нивата на грелин не се повишават, както би трябвало да бъде преди хранене, а производството на лептин се увеличава. Следователно чувството за глад е притъпено, а количеството консумирана храна – по-малко.

Безсъние

Непълноценният сън е един от най-често срещаните, но неглижирани симптоми на увреден черен дроб. Според проучване от 2018 г. непостоянният сън се дължи на промени в начина, по който организмът обработва хормона мелатонин и глюкозата, а също и терморегулацията на тялото. Хората с чернодробна недостатъчност не са в състояние да обработват адекватно синтетичните медикаменти и в случай на проблеми със съня се препоръчват природни средства за овладяване на безсънието, като Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Сърбеж

Сърбежът без обяснима причина е симптом, който изпитват част от пациентите с увреден черен дроб. Може да е локализиран на едно място, например ръката, или да засяга цялото тяло. Причината за сърбежа все още не е напълно изяснена. Счита се, че кожните оплаквания се дължат на запушване на жлъчните пътища и депониране на жлъчни соли в кожата или натрупване на токсини вследствие на увредената функционалност на черния дроб.

При симптоми на чернодробна недостатъчност не се колебайте, а се доверете на помощ от природата

Хептен / Hepten®® е изцяло натурален хепатопротектор, създаден с грижа за черния дроб. Тайната на мощния му ефект е активната съставка силимарин 100 mg, извлечен от лековитата билка Бял трън. Употребата на продукта се отразява положително върху функциите на черния дроб и жлъчката. Подходящ е за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни проблеми – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Действа като стимулира детоксикацията, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: