увреждане на черния дроб от лекарства

В лекарската практика често се срещат пациенти с увреждане на черния дроб от лекарства. Обръщаме повече внимание на проблема в следващите редове.

Ето в какво се състои увреждане на черния дроб от лекарства

С понятието „лекарство-индуцирано чернодробно увреждане“ (ЛИЧУ) се означава увреждане на черния дроб (симптомно или безсимптомно). В по-широк смисъл терминът включва още чернодробна увреда, причинена от препарати, отпускани без рецепта, или от дрога за развлечение.

Увреждането на черния дроб от лекарства може да се класифицира според следните критерии:

  • начин на възникване
  • тежест на засягане на чернодробните клетки (хепатоцити)
  • видове чернодробни ензимни аномалии след кръвни изследвания

Така например, лекарствата биха могли да доведат до увреда на черния дроб чрез директно увреждане на чернодробните клетки (хепатоцелуларно). Възможно е медикаментите да нарушат изтичането на жлъчка от черния дроб (холестатично). Не е изключено да причинят и двете неща едновременно.

Фактори, които увеличават риска от медикаментозно увреждане на черния дроб

Установено е, че опасността от чернодробно увреждане от прием на лекарства се увеличава при наличие на някои от следните фактори:

  • възраст над 18 години
  • затлъстяване
  • бременност
  • прием на алкохол (влияе отрицателно на метаболизма на лекарствата в черния дроб и възпрепятства снабдяването на организма с антиоксидант, подпомагащ чернодробната протекция
  • генетична компонента, т.е. известна генетична предразположеност, която прави лицето по-уязвимо към въздействието на дадено лекарство

Диагноза и лечение на увреждане на черния дроб от лекарства

Диагнозата се поставя след медицинско изследване и чернодробни кръвни изследвания.

След като се преустанови приемът на лекарството, за което се подозира, че е довело до увреждането, чернодробните изследвания се правят отново. Значимото намаляване на чернодробните ензими потвърждава диагнозата лекарство-индуцирано чернодробно увреждане.

Лечението обикновено се състои в:

  • прекъсване приема на лекарството
  • незабавно приложение на антидот, ако такъв е наличен
  • в тежките случаи – чернодробна трансплантация

За подпомагане лечението на пациенти с увреждане на черния дроб от лекарства наши специалисти по чернодробно здраве препоръчват…

Хептен / Hepten®® – изцяло природен продукт с благоприятно въздействие върху чернодробното здраве. Благодарение на оптималното количество силимарин (екстракт от Бял трън) във всяка капсула този мощен хепатопротектор осигурява пълен комфорт на черния дроб. Успешно се прилага при токсични, възпалителни и метаболитни чернодробни увреждания. Колкото по-дълготраен е приемът, толкова по-високо е полезното действие, респективно и резултатите от лечението.

Продуктът е подходящ както за възрастни, така и за деца. Няма противопоказания. Ефективността е усилена чрез иновативните течни капсули (Solucaps), които позволяват бързо и цялостно усвояване на активната съставка.
Продуктът може да бъде закупен от аптеките в цяла България. Има и опция да бъде поръчан само с един клик на мишката от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: