натрупване на мазнини в черния дроб

Приемът на сладки напитки е свързан с натрупване на мазнини в черния дроб. Това е един от най-важните изводи от докторската дисертация на Лиде Аренаса Ексеберия. Тя е доктор по здравни науки в Публичния университет на Навара (UPNA), Испания.

Дисертацията на Лиде Ексеберия е озаглавена „Влияние на хранителните навици върху чернодробната стеатоза и сърдечно-съдовото здраве при децата“. Научен ръководител на работата е д-р Идоя Лабайен Гони. Тя е професор по физиология във Факултета по здравни науки на Публичния университет на Навара. Приносите от дисертационния труд са високо оценени от членовете на изпитната комисия.

Накратко за тематичната същност на дисертацията

Дисертацията е представена на английски език и еускера (езика на баските, говорен в области в Северна Испания). Списъкът в публикациите по дисертацията включва 5 заглавия – 5 статии, публикувани престижни научни списания. Част от целите, които си поставя докторантката е да се:

Повече за натрупване на мазнини в черния дроб и приема на сладки напитки

В дисертацията подробно е описано провеждането на 22-седмична мултидисциплинарна програма за семейна интервенция. Тя насърчава здравословния начин на живот и включва обучение по хранене на деца и техните семейства. Резултатите категорично сочат ефективността на въпросната програма за:

  • понижаване на калорийния прием
  • намаляване на въглехидратите, мазнините, общите и добавени захари
  • повишаване качеството на закуската
  • по-стриктно придържане към средиземноморската диета от страна на деца от 8 до 12 години с наднормено тегло и затлъстяване

От представените данни става ясно, че благодарение на програмата подрастващите са намалили консумацията на сладки напитки с 43%. Това на свой ред води спад на мазнините в чернодробните клетки (хепатоцити). Резултатите са валидни дори, когато се вземат предвид променливи като пол, възраст, калориен прием, процент общи и коремни мазнини.

Срещу натрупване на мазнини в черния дроб специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват…

Хептен / Hepten®® – хепатопротектор, осигуряващ комфорт за черния дроб. Този уникален по рода си изцяло природен продукт подпомага чернодробната детоксикация и ускорява регенерацията на чернодробните клетки. Това е възможно благодарение на формулата му със стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Ефективността на продукта е усилена от иновативната технологична форма – Solucaps (течни капсули), която позволява цялостно и бързо усвояване на силимарина.

Няма данни за нежелани ефекти. Подходящ за възрастни и деца над 1 година. Има удобен прием. Може да се закупи от аптеките или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: