чернодробни заболявания

Често срещаните чернодробни заболявания като стеатоза и хепатит В не се дължат на възпалителна клетъчна смърт, както се смяташе досега. Това установяват учени от Института за медицински изследвания „Уолтър и Елиза Хол“ (WEHI) в Мелбърн, Австралия. Откритието слага край на дългогодишен спор между специалистите гастроентеролози и отваря път за разработване на нови форми на лечение. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Gastroenterology.

Чернодробни заболявания – повече за любопитното изследване по въпроса

Членовете на научния екип изследват широко разпространени чернодробни болести, в т.ч. стеатоза (налкохолна мастна чернодробна болест) и хепатит B. Целта е да разберат кое е онова, което предизвиква прогресията им. Откритието е невероятно – чернодробните клетки (хепатоцити) не могат да претърпят възпалителна форма на клетъчна смърт (некроптоза). Това изяснява много въпроси без отговор в областта на чернодробното здраве и открива нови хоризонти за лечение. Изненадващата констатация дава интригуващо обяснение за ролята и значението на некроптозата при доброкачествени чернодробни болести, засягащи милиарди хора по света.

За целите на изследването учените елиминират ключови гени, участващи в процеса на некроптоза на хепатоцитите. За тяхна изненада елиминирането на въпросните гени оказва незначителен ефект върху прогресията на чернодробните болести. Това дава основание на изследователите да заключат, че некроптозата не допринася за развитието и прогресирането на заболявания на черния дроб.

Изследователите разкриват още молекулярни механизми, отговорни за неспособността на чернодробните клетки да претърпят некроптоза

Учените извършват генетично профилиране на проби от човешка чернодробна тъкан. Резултатите сочат, че хепатоцитите не могат да произвеждат протеина RIPK3, който е от ключово значение за некроптозата. Оказва се, че синтезът на посочения протеин е генетично ограничен. Генът за протеина RIPK3 е блокиран от вид епигенетична модификация, известна като метилиране.

„Метилирането действа като генетичен блокатор. В резултат предотвратява синтеза на протеин RIPK3. Без основен протеин с некроптозна функция клетъчната смърт не може да бъде предизвикана“. Пояснението идва от един от главните автори на изследването д-р Марсел Дьорфлингер.

Българското решение при чернодробни заболявания

Специалистите по чернодробно здраве у нас препоръчват Хептен / Hepten® за спиране прогресията на най-честите доброкачествени болести на черния дроб. Продуктът е мощен хепатопротектор с доказана във времето природна формула.

Активната съставка е силимарин (100 mg във всяка капсула). Това вещество, извлечено от лековитото растение Бял трън (Silybum marianum), представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин).

Регенеративният ефект на продукта върху хепатоцитите се дължи на стимулиране биосинтезата на структурните и функционалните белтъци. Приемът стимулира специфичен ензим (РНК полимеразата I) в ядрата на хепатоцитите. Това води до увеличаване рибозомалния синтез на белтъчини и на регенеративните възможности на черния дроб.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост. Подходящ както за възрастни, така и за деца (над 1 година). Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели: