чернодробно омазняване

Роднини от първа степен на хора с чернодробно омазняване (неалкохолна стеатоза) са изложени на 15% риск от унаследяване на проблема. Това установяват изследователи от Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. Резултатите от работата им са публикувани в сп. Journal of Clinical Investigation (JCI). Данните подчертават важността на ранния скрининг както на братя и сестри, така и на деца на хора с неалкохолен мастен черен дроб.

Чернодробно омазняване и нова група хора в риск

„Добре е роднините по права линия, които имат близки с омазнен черен дроб, да знаят, че чернодробното им здраве е изложено на риск. Все пак черният дроб не боли и не алармира по никакъв начин, че нещо с него не е наред. Обикновено симптомите се появяват, когато вече е късно“. Изказването е на водещия автор на проучването д-р Рохит Лумба.

Според изследователят резултатите биха помогнали за ранно откриване на проблема. „Наша цел и мисия е да идентифицираме навреме пациенти с напреднали чернодробни проблеми. Това ни позволява да предотвратим развитието на болестта и да предпазим черния дроб от по-нататъшно увреждане“, посочва специалистът.

Изследването на д-р Лумба обхваща близо 400 роднини от първа степен от две независими кохорти от САЩ и Финландия. За оценка на фиброзата на черния дроб са използвани магнитно-резонансна еластография и други неинвазивни образни методи.

Анализът на резултатите дава основание на изследователите да препоръчат извършване на рутинен скрининг за фиброза

Препоръката се отнася за роднини от първа степен на пациенти с напреднала фиброза или цироза. „Братята, сестрите и децата на тези пациенти непременно трябва да бъдат изследвани на 40- и 50-годишна възраст. Резултатите могат да доведат до промяна в стандарта за грижа на тази високорискова популация за развитие на чернодробна стеатоза“, изтъква д-р Лумба. В бъдеще той и колегите му възнамеряват да изучават и идентифицират генетичните фактори, които увеличават риска от неалкохолна стеатоза. Това би помогнало за ранното диагностициране и лечение на рисковите пациенти.

Намаляване на риска от чернодробно омазняване с доказан хепатопротектор

Хептен / Hepten® е изцяло природен продукт за комфорт на черния дроб, който понижава опасността от неалкохолна стеатоза. Благотворното влияние на този висококачествен хепатопротектор се дължи на активната съставка силимарин.

Силимаринът е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). В продукта той е извлечен от семена на Бял трън (Silybum marianum) – лековито растение, което е добре известно с положителото си въздействие върху черния дроб.

Попадайки в организма, силимаринът повишава производството на глутатион от черния дроб и червата и така подпомага детоксикация на чернодробните клетки. В допълнение съдейства за ускоряване регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити) и повлиява добре обмяната на веществата.

Продуктът е напълно безопасен. Усвоява се отлично благодарение на иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули). Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola
Сподели: