увреждане на черния дроб от алкохол

Увреждане на черния дроб от алкохол е един от най-сериозните здравни проблеми, с които се сблъскват злоупотребяващите със спиртни напитки. Като злоупотребяващи с алкохол се определят жените, които консумират 8 или повече спиртни напитки на седмица, и мъжете, употребяващи 15 или повече такива.

Повече за вредите, които злоупотребата с алкохол нанася на черния дроб – научете в публикацията.

Как се получава увреждане на черния дроб от алкохол?

Черният дроб разгражда и филтрира вредните вещества в кръвта. Произвежда протеини, ензими и хормони, които тялото използва, за да се предпази от инфекции. Преобразува витамини, хранителни вещества и медикаменти в субстанции, които могат да се използват от организма. Отговорен е за прочистване на кръвта, производство на жлъчен сок за храносмилането и съхраняване на гликоген, необходим за енергия.

Важният орган преработва 90% от консумирания алкохол. На тялото е нужен близо час, за да обработи една алкохолна напитка. Това време се увеличава с всяка приета. Черният дроб може да обработи само определено количество алкохол. Останалото продължава да циркулира в кръвта, като засяга мозъка и сърцето и причинява типичните симптоми на интоксикация.

Хроничната злоупотреба с алкохол води до разрушаване на чернодробните клетки. Това лесно може да доведе до увреждане на черния дроб (цироза), алкохолен хепатит или клетъчна мутация, която може да причини злокачествено заболяване. Увреждането обикновено прогресира от затлъстяване на черния дроб, през хепатит до цироза. Тежките алкохолици могат да развият цироза, без да са страдали от хепатит.

Симптоми на увреждане на черния дроб

Хората, редовно злоупотребяващи с алкохол, са изправени пред по-висок риск от чернодробни заболявания от умерените пиячи. До 20% от тежките алкохолици развиват алкохолна стеатоза, като заболяването е предотвратимо при въздържание. Възпалителното заболяване алкохолен хепатит, което води до дегенерация на черния дроб, може да се развие в цироза и да доведе до летален изход. То също е обратимо при въздържание от употреба на алкохол.

Симптомите, които подсказват, че е на лице проблем с черния дроб, са:

  • Жълтеница
  • Потъмняване на урината
  • Светли или катранено тъмни екскременти, и наличие на кръв в тях
  • Болка ниско долу в коремната област
  • Подуване на краката и глезените
  • Гадене и повръщане
  • Сърбеж по кожата
  • Умора
  • Висока температура
  • Слабост
  • Загуба на апетит
  • Дезориентация

Предпазване от увреждане и грижа за черния дроб

За да защитите черния си дроб от увреждане сведете консумацията на алкохол до препоръчителен минимум или напълно я преустановете. Ако смятате, че имате нездрава връзка с алкохола, потърсете помощ за отказване от вредния навик. Грижа за правилните функции и предпазване на органа от увреждане може да осъществите чрез прием на Хептен / Hepten®®. Продуктът е висококачествен хепатопротектор с изцяло природен произход. Съдържа екстракт от билката Бял трън, под формата на веществото силимарин. Подпомага детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на клетките му и прочиства организма от токсини. Използва се с висок успех при нарушени чернодробни функции от токсични, възпалителни или метаболитни увреждания на органа, хранителни отравяния и жлъчни заболявания. Съдейства за подобряване на храносмилането и обмяната на веществата. Усвоява се бързо и цялостно, без да причинява странични ефекти.

borola
Сподели: