алкохол и черен дроб

Черният дроб е един от най-значимите и активни органи в човешкото тяло. Това е така, защото той е в основата на всички метаболитни процеси в организма. Негова основна функция е да обезврежда токсичните вещества, попаднали в организма чрез външни източници. Но някои от тях, като алкохолът в големи количества например, може да затрудни функцията на черния дроб.

И въпреки че някои хора консумират редовно алкохол, без това да им се отрази на момента, е важно да се осъзнаят някои факти за алкохола, как черният дроб го преработва, как се отразява на неговата ефективност и какви вреди нанася в дългосрочен план.

Взаимодействие между алкохол и черен дроб

Алкохолът се обработва по различен начин от храната. Той е съставен от малки молекули, които преминават директно през мембраните на храносмилателната система към кръвта и оттам – право в черния дроб. А през него преминава почти целият кръвен поток от храносмилателния тракт. Следователно и всичкият алкохол попада директно в черния дроб. Най-високи концентрации алкохол се откриват в кръвта, преминаваща именно през този важен орган.

Как черният дроб преработва алкохола?

Ензимите, секретирани от чернодробните клетки, възприемат алкохола като токсин. В опит да го неутрализира, ензимът алдехид дехидрогеназа превръща алкохола в субстанция, позната като ацеталдехид. За съжаление той е дори още по-токсичен за организма в сравнение с алкохола и вредата му не е ограничена само върху черния дроб.

Ацеталдехидът се свързва с чернодробни протеини и формира токсични съединения, които увреждат други клетъчни групи и ензими в тялото. В крайна сметка ацеталдехидът се метаболизира в ацетат, който от своя страна се превръща във въглероден диоксид и накрая във вода. В това му състояние организмът го изхвърля чрез телесните течности.

Как влияе алкохолът върху черния дроб?

Прекомерната консумация на алкохол води до възпаление в черния дроб и предразполага към развитие на фиброза. Но въпреки че черният дроб е най-засегнат, редовната консумация на алкохол влияе негативно на почти всеки орган в човешкото тяло.

Освен това алкохолът не осигурява никаква хранителна стойност на организма и е пълен с т.н. празни калории. Той се превръща в мазнини, които се натрупват в клетките на черния дроб и се стига до омазнен черен дроб. Това състояние е възможно да прогресира до алкохолен хепатит и цироза.

Неутрализиране на вредите от алкохола върху черния дроб с помощта на природен продукт

Освен ограничаване консумацията на алкохол, благоприятен ефект върху функциите на черния дроб оказва природният продукт Хептен / Hepten®. Той е разработен по съвременна технология под формата на течни капсули (Solucaps®) и съдържа екстракт от билката Бял трън (силимарин).

Благоприятният ефект от приложението на Хептен при проблеми с черния дроб се дължи на антиоксидантния ефект на силимарин, който неутрализира въздействието на свободните радикали и предотвратява разрушаването на клетъчните структури.

borola
Сподели: