затлъстял черен дроб при деца

Затлъстял черен дроб при деца е чест здравословен проблем, с който се сблъскват педиатрите. Разберете най-важното за него в следващите редове.

Затлъстял черен дроб при деца – същност и разпространение

Затлъстелият черен дроб се означава на медицински език с понятието стеатоза. Това е коварно заболяване, което обикновено протича безсимптомно, а ако има симптоми – те са неспецифични. Смята се за най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в детска и юношеска възраст. Статистиката сочи, че засяга около 5% от децата и подрастващите с нормално или наднормено тегло. Разпространението му е най-вече сред децата със затлъстяване (38-70%).

Предвид факта, че затлъстяването придобива епидемични размери сред децата:

  • опасността от рязък скок на случаите на чернодробна стеатоза в детска възраст е напълно реална

Ето защо ранното диагностициране и своевременното лечение са от първостепенно значение за прогнозата на малките пациенти.

Ето в кои случаи да бъде потърсен съвет от педиатър и какво да се предприеме при потвърждаване на диагнозата

Всички деца с наднормено тегло трябва да бъдат прегледани за затлъстял черен дроб. В случай че диагнозата се потвърди, е желателно да се стимулира здравословното хранене и физическата активност. Първите стъпки към това са:

Все още няма специфично лекарство за затлъстял черен дроб при деца, но решение има

Подобряването на диетата и физическата активност са мерките, които се прилагат, за да се пребори чернодробният проблем. За оптимални резултати от промяната в начина на живот чернодробните специалисти у нас препоръчват на малките пациенти със стеатоза:

Продуктът е изцяло натурален, максимално чист, висококачествен и с доказан ефект при чернодробни увреждания. Благотворният му ефект върху функцията на черния дроб се дължи на активната съставка силимарин 100 mg. Това вещество е извлечено от семена на лековитото растение с хепаторпотективно действие Бял трън (Silybum marianum). Представлява смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин) и ускорява регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити).

Иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули) осигурява бързо и цялостно усвояване на силимарина, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът няма противопоказания и е подходящ за продължителен прием. Дозировката при деца над 1 година е по 1 течна капсула до 2 пъти дневно, след хранене.

borola
Сподели: