диета при затлъстял черен дроб

Спазването на диета при затлъстял черен дроб е една от най-важните промени в начина на живот, която трябва да се предприеме. Консумацията на определени храни бори увреждането на чернодробните клетки, подпомага правилното използване на инсулина и намалява възпалението. По този начин спомага за прочистване на важния орган и подобряване на цялостното здравословно състояние.

Диета при затлъстял черен дроб – нутриенти, витамини и антиоксиданти в подкрепа на важния орган

Полезни мазнини

Хората със затлъстяване на черния дроб често страдат от инсулинова резистентност. Състоянието се характеризира с невъзможност за правилно използване на инсулина. Неусвоената глюкоза се натрупва в кръвта, а черният дроб започва да произвежда повече триглицериди и холестерол, които се натрупват в него под формата на мастни отлагания. Консумацията на полезни мазнини спомага за подобряване на инсулиновата резистентност и предотвратяване на чернодробното омазняване. Сред най-благоприятните за функцията на важния орган нутриенти са омега-3 мастните киселини и мононенаситените мазнини. Съдържат се в морските деликатеси, суровите ядки, семената, авокадото и маслините.

Витамини и минерали

  • Витамин D – при чернодробна стеатоза ниските нива на витамина могат да доведат до усложнения. Освен синтезиран чрез умерено излагане на слънце, витамин D е добре да бъде набавян чрез ежедневна консумация на нискомаслени млечни продукти.
  • Калий – ниските нива на калий са свързани с развитие на неалкохолна чернодробна стеатоза. Добри източници на минерала са риби, като треска, сардини и сьомга. Минералът може да се набави още чрез консумация на грах, сладки картофи, броколи, банани, киви и кайсии.

Антиоксиданти

Антиоксидантите спомагат за правилно усвояване на хранителните вещества, възпрепятстват натрупването на мазнини и прочистват черния дроб. Хората със затлъстял черен дроб е нужно да добавят към менюто си храни и напитки с антиоксидантен ефект:

  • кафе
  • зелен чай
  • чесън
  • горски плодове
  • зеленчуци
  • слънчогледови семена
  • бадеми
  • зехтин и рапично олио

Билкови екстракти – важна добавка към здравословната диета при затлъстял черен дроб

Билките са природна алтернатива на лекарствените средства, като подпомагат здравето, без да вредят на организма. Билките намират място и в диетата при омазнен черен дроб. Приемът им спомага за детоксикация и подобряване на функцията на важния за целия организъм орган. Сред най-полезните за черния дроб билки е Бял трън. Има мощно антиоксидантно действие, неутрализира свободните радикали и стимулира регенерирането на черния дроб. Стандартизиран екстракт от Бял трън, под формата на 100 mg силимарин, ще откриете в природния хепатопротектор Хептен / Hepten®®.

Хептен се препоръчва при омазняване на черния дроб и други чернодробни увреждания. Съдейства за възстановяване на хепатоцитите, прочистване на органа, подобряване на храносмилането и цялостна детоксикация на организма. Отлична добавка е към здравословната диета за здрав черен дроб. Дозира се по 1 течна капсула до 3 пъти дневно. Усвоява се бързо и цялостно от организма и няма противопоказания.

borola
Сподели: