хепатит С

Според официалната статистика над 170 млн. души в света са заразени с хепатит С (HCV) като в България са регистрирани около 110 хил. души. Oт тях се лекуват около 500 души годишно. На международната конференция за изучаване на черния дроб в Барселона основната тема, която е била засегната е изкореняването на хепатит С от Земята. Смята се, че ако всички пациенти се лекуват адекватно, до 2040 година хепатит С ще изчезне като заболяване.

Изследване за хепатит С – задължително!

Повечето лекари са на мнение, че изследването за хепатит С трябва да стане задължително. Нещо повече – не само за хепатит С, а и за хепатит В. Всички хора, които имат повишени чернодробни ензими (трансамилази) – АСАТ И АЛАТ или генетична предразположеност попадат в рисковата група за наличие на чернодробното заболяване.

Когато сте разбрали, че имате хепатит С

Хората, диагностицирани с хепатит С задължително трябва да предприемат своевременни мерки. Изследванията, които показват наличие на антитела срещу заболяването, означават само едно – че човек е имал „среща“ с хепатита. От тук нататък трябва да се разбере дали той е от онези щастливци, които са се излекували спонтанно, или от другите (около 80%), които са с хронична инфекция. А при хроничната форма лекарите препоръчват да се изследва нивото на вируса в кръвта.

Хронична форма на хепатит С – риск от цироза

Хроничната инфекция преминава през фазата на хепатита, а с времето при наличието на допълнителни фактори като диабет, метаболитен синдром и др. може да прогресира до цироза. Цирозата от своя страна създава риск от карцином на черния дроб.

Лечение на хепатит С

От няколко години в България се прилага съвременното безинтерфероново лечение. То е иновативно, но на него се подлагат само по-сериозните случаи на заразяване с хепатит С.

Приемът на хепатопротективни природни продукти носи безспорни ползи на огромен брой хора, страдащи от леки или тежки проблеми с черния дроб, включително и от хепатит С. Тези продукти подкрепят дейността и подпомагат възстановяването на чернодробните клетки. У нас с успех се прилага природния продукт Хептен / Hepten®. Той съдържа силимарин (екстракт от Бял трън), който има свойството да ускорява регенерацията на чернодробните клетки и да неутрализира свободните радикали.

borola
Сподели: