омазнен черен дроб

Омазняването на черния дроб или т.н. стеатоза е най-често срещаното заболяване на черния дроб. То се получава, когато излишните мазнини се натрупват в чернодробните клетки. А това означава, че чернодробната тъкан се заменя с мастна такава. Мазнините бързо се разпространяват в черния дроб и постепенно започват да превъзхождат по численост здравите клетки. Резултатът е омазнен черен дроб с жълтеникав цвят, който често е уголемен.

Стеатозата обикновено се свързва с абдоминално (коремно) затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2. А по-тежките случаи често водят до цироза и чернодробна недостатъчност.

Как да разберете дали страдате от омазнен черен дроб?

Много хора, които страдат от това състояние, не са наясно, че изобщо имат някакъв проблем с черния дроб, тъй като симптомите обикновено са неясни и неспецифични, особено в по-ранните етапи.
Повечето хора с омазнен черен дроб чувстват общо неразположение и постепенно започват да се чувстват все по-уморени и с повишаващо се тегло.

Ясни сигнали за наличието на омазнен черен дроб

  • Излишно тегло в коремната област
  • Повишени нива на холестерола и триглицеридите
  • Умора
  • Гадене
  • Камъни в жлъчката
  • Прекомерно изпотяване

За щастие процесът на омазнен черен дроб е обратим! Ето как да го постигнете:

Ограничете въглехидратите

Лошият хранителен режим е сред водещите причини за омазнен черен дроб. А най-вредни се оказват захарта и всички храни, приготвени от бяло пшенично брашно. Те трябва да се избягват напълно.
Въпреки това, завишеният прием на всякакви храни, богати на въглехидрати, също създават риск от стеатоза, тъй като именно черният дроб превръща излишните въглехидрати в мазнини.
Храните, които е препоръчително да се избягват са бял хляб, паста, бял ориз, картофи, зърнени закуски и всички продукти, приготвени с бяло брашно.

Извод: Ограничете до минимум въглехидратните храни от менюто си и на тяхно място приемайте натурална, нисковъглехидратна храна.

Намалете консумацията на алкохол

Точно така, алкохолът е втората най-честа причина за омазнен черен дроб. Той причинява възпаление и увреждане на чернодробни клетки, в резултат на което се стига до мастна инфилтрация.

Увеличете приема на зеленчуци, протеини и полезни мазнини

Суровите плодове и зеленчуци са най-мощните лечебни храни за черния дроб. Те помагат за прочистването и възстановяването на чернодробния филтър, за да улавя и премахва повече мазнини и токсини от кръвта.
Зеленчуци яжте в изобилие, а плодовете ограничете до 1-2 порции дневно, особено ако страдате от висока кръвна захар или инсулинова резистентност.
Протеините се препоръчват заради способността си да регулират нивата на кръвната захар, което спомага за топене на мазнини, особено в абдоминалната област. Освен това намаляват пристъпите на глад.

Растителните масла и маргаринът не се препоръчват. Мазнините, които може спокойно да включите в режима си са зехтин, мазни риби, ленено масло, кокосово масло, сурови ядки и семена.

Силимарин – ефективно средство срещу омазнен черен дроб

Здравословният хранителен режим е един от най-ефективните методи за предотвратяване на процеса на омазняване на черния дроб. Но за пълното му пречистване и детоксикация се грижи билката Бял трън (силимарин), която е природен антиоксидант. Тази билка стабилизира клетъчната мембрана и стимулира регенерацията на чернодробните клетки.

Хептен / Hepten® е природен продукт, който съдържа 125 mg екстракт от семена на Бял трън и действието му се свързва с неутрализиране на свободните радикали. Хептен се препоръчва при голяма част от болестите на черния дроб, включително и за най-често срещаната от тях – стеатоза (омазнен черен дроб).

borola
Сподели: