Зеленчуци за черен дроб

Консумацията на полезни зеленчуци за черен дроб може да направи чудеса с функцията на този жизненоважен орган! Той отговаря за редица процеси в тялото, включително храносмилането, метаболизирането на полезни витамини и минерали, синтез на белтъчини и прочистване на кръвта от токсини. Въпреки че черният дроб има уникалната способност да се регенерира, някои фактори от ежедневието може да нанесат непоправими щети. Храненето е един от тях, затова следващите редове са посветени на зеленчуците, които подпомагат функцията на жизненоважния орган.

Червено цвекло

Макар че цвеклото не е по вкуса на всеки, то съдържа пълна гама от полезни хранителни вещества за чернодробното здраве. Един от най-добрите начини да консумирате тази здравословна храна е под формата на прясно изцеден сок. Проучване доказва, че приема на напитката може да помогне за защитата на черния дроб срещу определени видове канцерогени. Ползите от червеното цвекло се дължат на вид антиоксиданти, наречени беталаини, които проявяват антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства. Важно е да отбележим, че тези пигменти са специфични за червеното цвекло (те придават характерния му цвят) и не се откриват в други сортове, например златно цвекло.

Кръстоцветни зеленчуци за черен дроб

Кръстоцветните зеленчуци като броколи са особено полезни за чернодробното здраве. Проучване, проведено върху мишки установява, че животните, които са хранени с броколи, са имали по-добри чернодробни показатели и по-ниска честота на неалкохолна мастна чернодробна болест и чернодробни тумори. Предполага се, че ползите се дължат на уникалните растителни съединения, открити в броколите и другите кръстоцветни зеленчуци. Брюкселското зеле е още един отличен вариант за подпомагане функцията на черния дроб, като същевременно подобрява храносмилането и осигурява много полезни витамини и минерали. Изследване, проведено сред гризачи установява, че тези, които са хранени с брюкселско зеле имат по-високи нива на детоксикиращи ензими в черния дроб и белите дробове. Най-добрият вариант е да го консумирате сурово, но голяма част от ползите се запазват и след термична обработка.

Зеленолистни зеленчуци за черен дроб

В тази група спадат къдравото зеле, спанак, коприва, киселец и др. Те са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото от опасните свободни радикали и се отразяват благоприятно на цялостното здравословно състояние. Спанакът осигурява по-специални ползи за чернодробното здраве. Според проучване консумацията на този зеленолистен зеленчук намалява риска от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. Изследователите подчертават, че ползите се наблюдават при хапването на суров спанак.

Природен продукт – приятел на чернодробното здраве

За оптимална грижа за чернодробното здраве към консумацията на тези полезни зеленчуци може да добавите прием на Хептен /Hepten®. Този изцяло природен хепатопротектор е създаден специално с грижа за жизненоважния орган. Тайната на мощното му действие е активната съставка силимарин 100 mg, извлечен от лековитата билка Бял трън. При редовен прием на продукта се наблюдава подобряване на функциите на черния дроб и жлъчката. Той спомага за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни проблеми – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Действа като допринася за детоксикацията, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: