как да предпазим черния дроб

Рождествените празници чукат на вратата, а покрай бурните приготовления си струва да се замислим как да предпазим черния дроб от всички изкушения на трапезата. Макар и да не го осъзнаваме, този жизненоважен орган поема голяма част от натоварването покрай декемврийските почивни дни. Черният дроб изпълнява редица функции, а една от най-важните е да извежда натрупаните токсини от организма. За да се погрижат за здравето му, мнозина избират подлагането на детокс програми след празниците. Но има и алтернативен вариант! В следващите редове споделяме малки хитринки, с които да се радвате едновременно на Коледната трапеза и на добро чернодробно здраве.

Разбира се, храненето е на първо място

Балансирането хранене е сред най-важните стъпки за добро чернодробно здраве. Но полезните ястия в никакъв случай не бива да се заклеймяват като безвкусни. Традиционната постна трапеза, която се приготвя в българските домове на Бъдни вечер, всъщност е възможност да хапнете по-леки гозби и да пощадите черния дроб преди Коледа. Заложете на домашно приготвени бобови култури, зелеви или лозови сърми, сезонни плодове и зеленчуци. За повече вкус и цвят може да овкусите ястията с куркума. Тази жълта подправка е мощно средство за детокс на черния дроб. Притежава силни противовъзпалителни свойства, стимулира секрецията на жлъчен сок и спомага за отвеждането му от жлъчния мехур. Това, с което ви съветваме да не прекалявате по празниците са пържените храни, сладкишите и преработените продукти.

Внимавайте с напитките

Традиционно по празниците си позволяваме повече спиртни напитки, а всички знаем, че алкохолът определено не е най-добър приятел на чернодробното здраве. Но с тази малка хитринка не е нужно напълно да го изключвате от менюто! Тайната е в пиенето на повече вода, която ще поддържа тялото хидратирано и ще подпомогне отвеждането на токсините, приети с алкохола. И тъй като жаждата е индикатор, че тялото вече е дехидратирано, не забравяйте да пиете необходимите количества вода (около 2 литра на ден) преди да е късно. И също така не забравяйте, че подсладените и газираните напитки създават предпоставки за омазняване на черния дроб, поради високите количества захар, изкуствени подсладители, стабилизатори и оцветители. Заменете ги с домашно приготвен ошав по Коледа.

Как да предпазим черния дроб – с повече движение!

Въпреки че вече всички се настройваме на празнична вълна, не бива да занемаряваме тренировките покрай почивните дни. Движението помага не само за поддържане на теглото в норма, но и подобрява движението на червата, храносмилането и чернодробната функция. Тук ще откриете едни от най-полезните физически активности за здравето на жизненоважния орган. А в случай, че нямате време покрай празниците, комбинирайте полезното с приятното – разходката с любимите хора след хапване на коледната трапеза е напълно достатъчна.

Природният отговор на въпроса „как да предпазим черния дроб покрай празниците“

Протекцията на черния дроб е гаранция за добро здраве не само по празниците. Ето защо специалистите у нас препоръчват Хептен / Hepten® – природен продукт създаден с грижа за този жизненоважен орган. Тайната на мощното му действие е активната съставка – 100 mg силимарин, извлечен от лековитата билка Бял трън. Приемът на натуралното средство се отразява благоприятно върху функциите на черния дроб и жлъчката. Помага за овладяване и профилактика на най-разпространените чернодробни проблеми – хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания. Действа като стимулира детоксикацията, ускорява регенерацията на хепатоцитите и подобрява обмяната на веществата. Продуктът се приема по 1 течна капсула до 3 пъти дневно, след хранене. Безопасен е за дълговременна употреба.

borola
Сподели: