мастна чернодробна болест

Учени от Калифорнийския университет – Сан Диего (UCSD) разкриват нов рисков фактор за влошаване на пациенти с мастна чернодробна болест (стеатоза). Става въпрос за веществото триклозан. То е синтетичен антибактериален и противогъбичен агент, който се съдържа в сапуни, миещи и перилни препарати, пасти за зъби и дезодоранти.

Ефектът на триклозана е доказан при мишки, но изследователите предполагат, че той ще е подобен и при хора. Резултатите са публикувани в сборника на Националната академия на науките на Съединените американски щати (PNAS).

Повече за проучването, което свързва триклозана с влошаване на мастна чернодробна болест

За целите на изследването учените хранят една част от лабораторните мишки с диабет тип 1 с високомазнинна храна. Добре известно е, че подобен начин на хранене е фактор за появата на мастна неалкохолна чернодробна болест. Друга част от мишките в проучването освен мазна храна получават и триклозан. Веществото е част от менюто им, докато концентрацията му в кръвта на гризачите достигне стойности, сравними с тази на изследвани хора.

Анализът на резултатите сочи, че…

  • мазната храна в комбинация с триклозан ускорява развитието на чернодробна статоза и фиброза

Според проучването храненето с повече мазнини обикновено стимулира клетките да произвеждат повече фибробласт-растежен фактор 21. Въпросният растежен фактор подпомага защитата на чернодробните клетки (хепатоцити) от увреждане. Триклозанът на свой ред се свързва с молекулите ATF4 и PPARgamma. Така потиска производството на фибробласт-растежен фактор 21 и прави хепатоцитите уязвими.

Резултатите от изследването ще помогнат на учените да изяснят факторите за развитие на чернодробна стеатоза. Освен това ще са им от полза в търсенето на нови начини за профилактика и лечение на често срещаното заболяване.

Срещу мастна чернодробна болест наши специалисти по чернодробни заболявания препоръчват…

Хептен / Hepten®® – мощен хепаторпотектор, който е еднакво ефективен за профилактика и лечение на заболявания на черния дроб. Благотворното въздействие на продукта се дължи на активната съставка силимарин (100 mg във всяка капсула). Това вещество е извлечено от стандартизиран екстракт от семена на Бял трън (Silybum marianum) 80% – 125 mg. Ефектът на силимаринът е много добре проучен, подкрепен от множество клинични изследвания. Той доказано:

  • повишава производството на глутатион от черния дроб и червата, който се използва за детоксикация на чернодробните клетки
  • възпрепятства навлизането на токсини и блокира залавните им места чрез промяна на мембраната на хепатоцитите
  • увеличава регенеративните способности на черния дроб

Продуктът е не само ефективен, но и безопасен. Има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Подходящ е за възрастни и за деца над 1 година. За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът да продължи минимум 3 месеца.

borola
Сподели: